O nama:

Kraljevsko pozorište “Zetski dom”

Baštineći tradiciju od 1884. godine, Kraljevsko pozorište “Zetski dom” najstarija je teatarska institucija u Crnoj Gori. Mijenjajući tokom prošlosti status u više navrata, “Zetski dom” danas je jedno od dva nacionalna profesionalna pozorišta. Od kraja XIX vijeka do danas, misija cetinjskog teatra je neizmijenjena – sadržajnom i prepoznatljivom produkcijom, implementacijom novih formi, ali i gostovanjima na najznačajnijim pozornicama u regiji i šire, pružamo nemjerljiv doprinos pozorišnoj djelatnosti. Repertoarska politika Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” korespondira sa savremenim teatarskim oblicima i izrazima, uz naglasak na njegovanje crnogorske kulturne baštine. Uz dramsku produkciju, naš teatar se već duže vrijeme bavi i koncertnom djelatnošću, operskom produkcijom i izdavaštvom.

Kako vrijeme odmiče, Kraljevsko pozorište “Zetski dom” postaje sve prepoznatljivije i po festivalskoj djelatnosti, ali u pogledu tematskih programa posvećenih djeci i mladima. Osim navedenog, naš teatar dio je i Evropske rute istorijskih pozorišta. Radom Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” danas upravlja Savjet, a radom institucije rukovode direktor, odnosno umjetnički direktor. Od 2020. godine, u okviru pozorišta opet egzistira stalni glumački ansambl, koji trenutno ima pet članova. O vremenu koje je iza Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” detaljnije možete saznati ovdje. Brojne komade i ljude čiji je angažman oblikovao našu instituciju, predstavljamo ovdje.

Glumački ansambl

Nakon dužeg razdoblja, Kraljevsko pozorište “Zetski dom” od kraja 2020. godine opet ima stalni glumački ansambl, čime je ostvarena dugotrajna težnja naše institucije. U nastavku upoznajte članove glumačkog ansambla Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”.

Istorijat

Sa korijenima u 1884. godini, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ najstarija je teatarska institucija u Crnoj Gori. Tokom brojnih epoha, sve do danas, pozorište je ostalo jedan od najznameniitijih biljega crnogorske kulture i umjetnosti, ali i njen naročito dragocjen predstavnik van naših granica.