Zetski dom

Drama „Kučka“ u Evropskoj Antologiji

BookAuthority, stranica koja se bavi ocjenjivanjem i preporukom knjiga koje ne obuhvataju beletristiku, navela je Evropsku Antologiju polivokalnih drama, koju publikuje Routhledge (Rutlidž), kao prvorangiranu među 14 najboljih za pročitati u 2020. godini.

U ovoj Antologiji nalazi se i tekst predstave „Kučka“ u režiji Arpada Schillinga i u produkciji Kraljevskog pozorišta , zajedno sa pet drugih drama. Tekst predstave potpisuju Arpad Šiling i Eva Zabežinski, bazirano na glumačkim improvizacijama Nade Vukčević, Srđana Grahovca, Stevana Radusinovića, Vula Markovića i Zorana Vujovića. Takođe na naslovnoj strani Antologije, koju publikuje renomirana izdavačka kuća Routledge iz Londona, osnovana 1836, je fotografija iz predstave Kučka, koju je snimio Duško Miljanić.

Ova predstava nastala je u Kraljevskom pozorištu Zetski dom u okviru projekta EU Collective Plays!

BookAuthority je rangiran na 1. mjestu ProductHunt-a i predstavljen je na CNN-u i Forbes-u.

Pauza u radu na koprodukciji „Faust-studije“

Kraljevsko pozorište Zetski dom, kao i svi teatri, zbog epidemiološke situacije spustilo je svoju zavjesu. Tako je bilo i u Sarajevskom ratnom teatru, gdje se odvijao rad na koprodukciji „Faust-studije“ sa tim pozorištem, Beogradskim dramskim i Internacionalnim teatarskim Festivalom MESS.

Rad na predstavi u režiji Tomija Janežiča, prema tekstu “To nije to” slovenske autorke Simone Semenič, do pauze zbog Korona virusa trajao je od šestog februara, a biće nastavljen u trenutku normalizacije pandemije.Tim ove predstave čine i: asistentkinja režije/ dramaturgija/ Mirjana Medojević, koreografija/ dramaturgija/ Katja Legin , scenografija/ Branko Hojnik, kostimografija/ Marina Sremac. U ansamblu su: Selma Alispahić – BiH, Maja Salkić – BiH, Emina Muftić – BiH, Amila Terzimehić – BiH, Jelena Laban- Crna Gora, Karmen Bardak – Crna Gora, Maja Ranđić – Srbija, Dunja Stojanović – Srbija.

Janežiča ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku. Zanima ga analiza suštinske problematike koja mu je osigurala tako istaknuto mjesto u zapadnoj misli i umjetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzitencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu.

Tomi Janežič, jedan od najzanimljivih reditelja regiona, već je radio baš u Kraljevskom pozorištu na Cetinju , koprodukciju sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, predstavu „Opera za tri groša“.