Zetski dom

Dvije nagrade za crnogorskog „Leptira“ na sarajevskom festivalu MESS

Nižu se priznanja za predstavu Kraljevskog pozorišta Zetski dom

Tradicionalno, u ponoć zadnjeg dana festivala MESS dodijeljene su nagrade najboljim predstavama. Komad „Leptir“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom u takmičarskoj selekciji koja je ove godine bila izuzetno kvalitetna, žiri je nagradio dva puta.

„Nagradu „Sound of Mess“ za najbolje korištenje muzike i zvuka u teatru, koju dodjeljuje Radiosarajevo.ba dobila je predstava Leptir teatra “Zetski dom” iz Cetinja, u režiji Andraša Urbana“, navodi se u obrazloženju žirija 58. Festivala MESS. Takođe, nagradu „Vrli novi svijet“, magazina Dani svoju nagradu dodijelio je predstavi Leptir.

Predstava „Leptir“ nastala je prije dvije godine, ipak, kako je to potvrdilo i ovo gostovanje na jednom od najbitnijih festivala jugoistočne Evrope, komad Andraša Urbana i dalje niže nagrade. Ubrajajući već osvojena priznanja, ovo je 12. nagrada za predstavu nastalu po tekstu crnogorskog autora Aleksandra Radunovića, što je upečatljiv uspjeh za cjelokupnu crnogorsku kulturu.

Na MESS-u je predstava sa Cetinja oduševila publiku, koja je troje glumaca: Srđana Grahovca, Anu Vujošević i Dejana Ivanića, pozdravila burnim ovacijama. Sarajevska kritika dijeli emocije iz gledališta. Kako piše Dino Pešut za sarajevsko „Oslobođenje“, glumac je odnio pobjedu kada je jedan od mikrofona u potpunosti otkazao poslušnost- „ Ta vrsta tjelesnog i emotivnog ekstrema, koju je predstava cijelo vrijeme pokušavala uspostaviti, se napokon dogodila. Glumac Srđan Grahovac se morao prepustiti, dovesti se u stanje krajnje prenapregnutosti, na rub perfomansa. Jer trebalo se ljudskim glasom (krikom) probiti kroz glasnu muziku, tehniku mikrofona, glumačku temperaturu i monolog te ići dalje kroz predstavu. Otkazivanje jednog mikrofona je tako podiglo cijelu predstavu u ono kako je mišljena, kao prikaz ekstremnih ljudskih stanja, prikaz krajnjeg očaja, ludila i, zašto ne, ljudskog krika. To dakao ne bi bilo moguće bez vrlo lijepe suigre troje glumaca…Predstava završava na granici apsurda. Kraj sugerira kako je cijela ta ljudska patnja samo dio folklora, uobičajeni niz kletvi. One nas, iako zastrašujuće, još uvijek mogu nasmijati. Pa makar i kroz suze“, piše u tekstu „Oslobođenja“.

Ostale nagrade na MESS-u

Rediteljka Lajla Kaikčija, poljski dramaturg i teatarski kritičar Tomasz Kirencuk i dramaturg, prevoditelj i scenarista iz Češke Peter Kovač činili su ovogodišnji festivalski žiri. Najbolja predstava 58. festivala MESS i laureatkinja Grand Prix Zlatnog lovorovog vijenca je prestava Sylpphidarium, italijanske trupe Koletivocinettico u režiji Francesce Pennini. Festivalski žiri dodijelio je dva specijalna priznanja – za predstave Welcome i poljsku predstavu Cezar ide u rat. Nagradu za najbolju mladu glumicu/glumca 58. Festivala MESS Rejhan Demirdžić dobio je Adrian Pezdirc za ulogu iz predstave Ono što nedostaje. Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljeno je najboljem performeru – Enkid Khaled iz predstave Baghdad. Zlatni lovorov vijenac za najbolju teatarsku režiju dobio je Alessandro Serra za predstavu Macbettu. Zlatni lovorov vijenac za Mali Mess dobila je predstava Svirala, u produkciji Udruženje život sa down sindromom u koprodukciji sa Pozorištem mladih Sarajevo. Zlatni lovorov vijenac publike sa ocjenom 9,62 osvojila je predstava Welcome, u režiji Nermina Hamzagića. Nagadu Luka Pavlović koju dodjeljuje tim teatarskih kritičara koji su ove godine pratili MESS, dobila je predstava Macbettu, redatelja Alessandra Serra za izuzetna redateljska rješenja, izuzetnu glumčku igru .Nagradu Zlatna maska Oslobođenja dobila je predstava Macbettu. Nagrada za teatarsku kritiku “Marko Kovačević dodijeljena bh. kritičarki Asji Krsmanović.