Zetski dom

Gostovanje Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” u Sarajevu, odnosno sarajevskog Narodnog pozorišta na Cetinju, naišlo je proteklih dana na naročito zapažen odjek i u crnogorskim i bosansko-hercegovačkim medijima.

Počev od nacionalnih javnih servisa dvije države, preko štampanih medija i nekih od najrelevantnijih internet portala, objavljene su desetine tekstova o dvije predstave upriličene u Sarajevu i na Cetinju.

Radio televizija Crne Gore je u centralnom dnevniku tokom dvije večeri izvještavala iz Sarajeva, gdje je publika u Narodnom pozorištu bila u prilici da isprati predstavu “Leptir” koju je, po tekstu Aleksandra Radunovića, režirao Andraš Urban u produkciji “Zetskog doma”.

Na jednaku pažnju, gostovanje u Sarajevu naišlo je i na Radio televiziji Bosne i Hercegovine. Pritom, na pomenutom javnom servisu, direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” Ilija Subotić bio je gost Elvira Bucala u emisiji BHT1 emitovanoj uživo na tamošnjem prvom kanalu.

O gostovanju “Zetskog doma” govoreno je i u emisiji “Sarajevsko jutro” na TV Sarajevo, gdje je gost u studiju takođe bio direktor pozorišta Ilija Subotić.

Tokom gostovanja “Zetskog doma” u Sarajevu, čitaoce je detaljnije o tome izvještavala i “Pobjeda”, koja je, donoseći izjave direktora Narodnog pozorišta Sarajevo Dina Mustafića i direktora “Zetskog doma” Ilije Subotića, konstatovala kako su, kada su u pitanju dvije teatarske kuće, udareni temelji dubljim i složenijim projektima.

Isti je list dan kasnije prenio utiske o predstavi “Leptir” u Sarajevu, navodeći kako je glumačka ekipa od sarajevske publike dobila dugotrajan aplauz.

Na sličan način je o “Leptiru” u Sarajevu izvijestio i bosansko-hercegovački “Dnevni avaz”, takođe u prvi plan ističući reakciju publike u sarajevskom Narodnom pozorištu.

I podgorička Gradska RTV, te njihov portal, izvještavali su o gostovanju “Zetskog doma” u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Rezimirajući gostovanje u Sarajevu, a najavljujući predstavu sarajevskog Narodnog pozorišta na Cetinju, dnevni list “Dan” akcentovao je kako je u pitanju povezivanje dva teatra.

Dva dana po gostovanju “Zetskog doma”, uslijedila je i predstava Narodnog pozorišta Sarajevo na Cetinju. Na programu je, takođe, bio komad Aleksandra Radunovića “Leptir”, u režiji Emira Z. Kapetanovića. O tome je izvijestio i uticajni bosansko-hercegovački portal “Klix”.

Reakcije cetinjske publike u subotu veče bile su identične kao i one u Sarajevu. To je konstatovao i internet portal “CdM”.

O gostovanju Narodnog pozorišta Sarajevo na Cetinju izvijestio je i “Portal analitika”, ističući kako je ekipa iz Bosne i Hercegovine naišla na gostoprimstvo za pamćenje.

O predstavi “Leptir”, koju je sarajevsko pozorište izvelo u “Zetskom domu”, izvijestila je i RTV Cetinje.

Pritom, riječ je samo o dijelu izvještaja i priloga o dva događaja u Narodnom pozorištu Sarajevo i Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”. Navedeni publicitet upravo predstavlja još jednu potvrdu da su prvi koraci u saradnji dva pozorišta izuzetno bitan doprinos kulturnoj sceni Crne Gore i Bosne i Hercegovine.