Zetski dom

Predstava “Kapital”, koju je prema tekstu Karla Marksa režirao Andraš Urban, biće izvedena sjutra u Crnogorskom narodnom pozorištu s početkom u 20:00h.

Riječ je o prvoj balkanskoj dramatizaciji jednog od najuticajnijih tekstova u istoriji čovječanstva i najvažnijeg djela njemačkog ekonomiste i filozofa Karla Marksa.

“Mi smo krenuli od „Kapitala“ s izrazitim ciljem da pojasnimo određene termine i pojmove, da ne govorimo više u vazduh, već da nam bude jasno o čemu govorimo, da odredimo taj prostor, koji bi nazvali nekim našim životom u savremenom svijetu. Čovjek se bavi preispitivanjem, ne lokalno, već u vremenu u kojem postojimo. Stvarnost je samo inspiracija. Smisao svake umjetnosti je da dovodimo u pitanje sebe i određene pojmove”, istakao je, između ostalog, reditelj Urban.

U jednoj od najizvođenijih predstava Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” iz 2018. godine, koja je realizovana u okviru projekta Collective Plays! uz podršku EU programa za kulturu Kreativna Evropa, uloge tumače Jelena Laban, Jelena Šestović, Stevan Vuković i Pavle Prelević.

Muzičari: Milivoje Pićurić (klavir), Jovan Bjelica (gitara), Blažo Tatar (bubnjevi) i Vedran Zeković (bas gitara).

Za d​​​​​​ramatizaciju je bila zadužena Vedrana Božinović, adaptaciju i vizuelni identitet Andraš Urban, muziku Irena Popović – Dragović, kostimografiju Lina Leković, izradu maski Marko Petrović – Njegoš. Asistentkinje na projektu bile su Jelena Odalović i Minja Novaković. Organizacija: Đorđije Radoičić.

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici CNP-a. Telefon za informacije: 020 274 009.

(foto: Duško Miljanić)