Zetski dom

Međunarodni ansambl u komediji za pamćenje

U Kraljevskom pozorištu premijerno izvedena predstava Balkan boys

Čuo se u teatru na Cetinju 7. avgusta iskren i glasan smijeh. Tokom dva sata koliko traje nova predstava Balkan boys, u pozorište se vratila komedija, onakva kakva treba da bude: postavljena uz žrtvu i trud, ona u koju je uložen ogroman talenat, koja vibrira i pokreće. Publika je prepoznala i onu njenu tešku stranu- koja vuče razloge iz stvarnosti, tanano upletenu u odličan humor, emotivno naličje ove priče. Zajedno sa međunarodnim timom glumaca, uspio je u svojoj namjeri reditelj Siniša Evtimov. Sudeći po rekcijama publike, pošlo mu je za rukom, u tako zahtjevnom žanru, prevarena očekivanja , obesmišljene snove i odlazak iz svoje države, postaviti tako da se toj gorčini uspijemo slatko nasmijati.

„Svaka nova izvedba biće još bolja i veća, to je pozorište, momenat, kada imaš dobru konekciju sa publikom , onda se dese strašne stvari.Večeras sam srećan, vidjeli smo kakve su reakcije publike kada smo imali progone, a noćas se samo potvrdilo sve u šta sam vjerovao zajedno sa svojom ekipom. Kada govorim o radu u Zetskom domu, to mogu činiti samo u superlativu. Ova predstava nastala je u okviru ADNICH projekta, prošle godine radio je sa dijelom ove ekipe glumaca reditelj Diego de Brea. Ove godine riješili su da urade nešto drugačije, osobito za ovaj teatar koji ima svoju estetiku i orjentaciju. Teatar je ogledalo života, ono što ja hoću je da ispričam običnu priču, o običnom čovjeku. Ono što je teško gledamo na dnevniku svaki dan, ali teatar je tu da ispriča priču, ali i da uživamo u njemu“, kazao je nakon premijere reditelj Siniša Evtimov.

„Ovo je ozbiljna komedija. Na smiješan način baviš se jako ozbiljnim temama. Migracije, siromaštvo, odnosi u porodici. Siniša Evtimov uradio je sve na pravi način, vidjelo se to po reakcijama publike“, zaključio je dramaturg Rajko Radulović.

Ekipi momaka sa Balkana nije bilo dato da se ožene, rade i žive od svog rada tamo gdje su rođeni. Kao rješenje im se jedino učinio logičnim odlazak u Austriju. Život ih je doveo u noćni klub „Gazela“, kod Madam Džuli. Rodila se tu ideja. Prateći lude snove, slijedeći nju- ideju, zajedno, uspjeli su isplivati. Najvažnije- pobijediti sebe. Reditelj Siniša Evtimov, uradio je adaptaciju teksta i suočio karaktere sa njihovim slabostima i porazima. A oni: Atanas Atanasovski i Valentin – Tino Kostadinovski (Sjeverna Makedonija), Peđa Marjanović (Srbija), Mak Čengić (Bosna i Hercegovina), kao i : Julija Milačić Petrović Njegoš, Stevan Vuković, Pavle Prelević i Lara Dragović (Crna Gora), spojeni u konceptu Art Geto, ubijedili su nas svojom glumom. Peđa Marjanović, glumac iz Srbije, odigrao je Ramba, momka sa Cetinja, uspijevši da od prvog do poslednjeg momenta govori kao da je to njegov grad, i da u sebi ima svu tu njegovu čuvenu autentičnost.

„Nadam se da sam uspio to da uradim kako treba, jer bilo je to – ili propast ili uspjeh, a divno je da ljudi ne prepoznaju da nisam uopšte odavde. Bilo mi je veliko zadovoljstvo igrati ovdje, da otjelotvorim Ramba koji je došao u Beč da bi igrao tenis, njegovi roditelji su sve što su imali uložili u njega, a on je završio tako što radi u noćnom klubu kao obezbjeđenje. Imali smo divan proces, Cetinje je fenomenalno, ekipa odlična“, rekao je glumac Peđa Marjanović.

„Kada igraju nekog emotivnog lika, svi na početku bježe. Ja sam ušao u svoj lik punim srcem, mislim da što ozbiljnije igraš to stanje u kojem si, mislim da je to onda još i smješnije publici. Mi smo sa Art Getom počeli prošle godine, ekipa je bila malo drugačija. Ipak, u roku od dva čitanja, jako smo se dobro upoznali, tekst sam po sebi je takav da se smijemo konstantno, upoznajemo jedni druge, pokazujemo svoja glumačka umijeća i mogućnosti. Lijepo je biti zajedno i kao ekipa raditi ovakav komad. Siniša je takav reditelj koji je prije svega kolega i prijatelj, zbog toga imamo baš ovakav rezultat“, kazao je glumac Mak Čengić.

„Bazirali smo se na mentalitetske stvari. Ova grupa momaka koja se našla u Beču ima izbora, ali ga ne koristi, iz toga dođe do ideje koja im se čini isplativa, odluče tako da se bave striptizom. Moj lik se tu provlači kao karika, igram klasičnog Nikšićanina koji je karakterističan za područje modernog Nikšića. I zbog toga sam nekako uspio da provučem, ajde ovo bi moglo biti interesantno jer je tipski i nekako se uklapa sa cijelom grupom“, riječi su glumca Stevana Vukovića.

Predstava “Balkan boys” nastala je po motivima teksta “Ladies Night” Entoni Mekartena i Stivena Sinklera,kao i filmskog scenarija “The Full Monty” Stivena Bofoja, a reprizna izvođenja su na repertoaru 8. 9. i 10. avgusta. Kostimograf u predstavi je Lina Leković, a inspicijent i dramaturg Nikola Tomić. Predstava „Balkan boys realizuje se u okviru interregionalnog projekta ADNICH (IPA CBC Italija-Albanija-Montenegro), koji se sprovodi u periodu 2018-2020. , a bavi se prvenstveno zaštitom i promocijom regiona južnog Jadrana. Projekat ADNICH okupio je pet partnera iz tri pomenute zemlje, a Kraljevsko pozorište Zetski dom je lider.

Autor fotografija je: Duško Miljanić.

Kolektiv Zetskog doma za dosadašnjeg direktora

Na koktelu nakon premijere kolektiv Kraljevskog pozorišta Zetski dom ukazao je čast odlazećem direktoru Slobodanu Božoviću, koji nakon 12 godina rada u nastarijem crnogorskom teatru, odlazi sa rukovodeće pozicije.

„Želimo ovom prilikom da ukažemo pažnju našem direktoru Slobodanu Božoviću, koji odlazi sa mjesta direktora Kraljevskog pozorišta Zetski dom – Iako odlazite formalno,Vi ostajete sa nama, kao profesionalac, kolega i prijatelj, jer ste ponijeli značajno breme na putu afirmacije kulture, nesebično se zalažući za ovu instituciju, za tim Zetskog doma, za publiku i progres.

Želimo Vam sav uspjeh, sreću i zdravlje na daljem ličnom i poslovnom putu.

Vaš tim Zetskog doma“, riječi su kolektiva Kraljevskog pozorišta.