Zetski dom

Najava nove pozorišne sezone

Uutorak, 6. oktobra 2015. godine održana je pres konferencija u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ sa Cetinja povodom najave nove pozorišne sezone i programskih segmenata koji očekuju publiku u narednom periodu, a u produkciji su ove kuće. Predstavljena je dugoročna strategija rada koja se dijelom oslanja na nagradu EU fonda Creative Europe za projekat Collective Plays, koju je Kraljevsko pozorište dobilo kao jedan od aplikanata. Na pres konferenciji su govorili: umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, Lidija Dedović, dramaturg Aleksandar Radunović Popaj, reditelj Petar Pejaković, kao i PR producentkinje Danijela Radulović i Marija Nikčević.

Slijedi obraćanje Lidije Dedović sa pres konferencije:

Poštovani građani, prijatelji pozorišta i umjetnosti,

Novi plan Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” podržan je i nagrađen od prestižnog Fonda EU Creative Europe, zajedno sa 6 država Evrope: Španijom (fantastična teatarska grupa iz Barselone – Fura de Baus), Italijom (Festival Quartierri dell'arte u Viterbu), Britanijom (Koledž umjetnosti London), Belgijom (Fortresse teatar), Maltom i Norveškom (Oslo teatar i Univerzitet umjetnosti). Podržani smo od EU Fonda Creative Europe za novu strategiju u teatru koja se naziva “ZAJEDNIŠTVO I NOVA KREATIVNA PORODICA”. U cilju širenja humanizma, boljeg čovjeka i boljeg društva, uprkos opštoj propasti čovječanstva koja prijeti, nagrađeni smo za jasnu i tematski određenu strategiju. Najprije za segment ZAJEDNIČKE DRAME, a zatim se podrška EU fonda našla i za određene i već najavljene i podržane: produkcije, koprodukcije, kao i nove teatarske segmente koji će raditi na razvijanju društvene svijesti o značenju kulture ne samo u teatru, već u svim oblastima života: obrazovanju, prosvjeti i edukaciji, saobracaju, međuljudskim odnosima, hrani, zdravlju, dijalogu, literaturi, nauci, ophođenju, razmisljanju, osjećajnosti…

U novim radionicama ZAJEDNIČKE DRAME, o kojima će kasnije biti riječi, okupiće se kroz kreativno pisanje grupa mladih crnogorskih dramskih pisaca, istaknutih pisaca Crne Gore, kao i onih prijavljenih građana koji smatraju da mogu dati svoj kreativni doprinos važnim aktuelnim temama današnjice. Pozorište će kroz “Zajedničke drame” smjestiti zajedno umjetnike i publiku, tj. građane svih generacija i tako uraditi novi pozorišni proizvod na već određenu i nagrađenu temu. Iz ove radionice nastaće i zajednička predstava.

U radionicama sa crnogorskim piscima Ljubomirom Đurkovićem, Ognjenom Spahićem, kao i sa rediteljem Petrom Pejakovićem, građani će se po prvi put moći naći i kao učesnici u stvaranju pozorišnog djela ili predstave. Tako i običnom čovjeku otvaramo prostor da se emancipuje kao kreativan mislilac.

Nova strategija se ogleda kroz produkcije i koprodukcije; crnogorska drama: Ljubomir Đurković i Aleksandar Radunović.

Oba dramska pisca su, pogodilo se, sa Cetinja i uz njihove dramske tekstove se može vidjeti presjek nekoliko generacija najvažnijih crnogorskih, ali i ljudskih, svakako univerzalnih tema. Crnogorski pisci u svojim dramskim tekstovima na poseban, hrabar, tačan i tragikomičan način će zajedno sa iskusnim, evropski priznatim majstorima režije Arpadom Šilingom i Andrašom Urbanom, kao i sa crnogorskim glumcima i publikom, voditi putem razmišljanja o načinima ozdravljenja pojedinca, porodice i društva, kroz teatar, kao kosmos u kom mikroskopski fokusirajući se, oblikujemo bolji svijet. U teatar će se kroz ove dvije drame, ali i kroz sve ostale segmente, na deset različitih načina ući u porodicu sa ciljem da sačuvamo porodicu. Porodicu kao zajednicu, kao društvo, kao pozorište, kao sami sebe, kao svoje najbliže, kao dobrotu i ljubav, uprkos svoj kataklizmi svijeta koja prijeti. Ljubomir Đurković i Aleksandar Radunović se jasno i hrabro pitaju da li je porodica nužno i nagrada i kazna, tj. koliko smo žrtve i robovi upravo najbližima, da li porodica strada upravo zbog sunovrata morala, pažnje, ljubavi, da li su sve vrijednosti prodate i ako jesu, kako ćemo opstati.

Zatim, svjetska drama će zajedno sa afirmisanim rediteljima – Diegom de Breom, Ištvanom Saabom, Brankom Brezovcem, crnogorskim glumcima, mladom crnogorskom rediteljkom Mirjanom Medojević, ostalim umjetnicima saradnicima i publikom tražiti i otkrivati, formirati i oblikovati pitanja najvažnija današnjem čovjeku: siromaštvo i glad, nedostatak individualnosti, osuđenost na ludilo u svoj svojoj normalnosti, radničku klasu ali i neradničku klasu, sindrome zavisti, lijenosti i dvostrukosti. Upućivaćemo na pažnju, razumijevanje, ljubav prema drugima i praštanje, toleranciju kao visok stepen moći, a oholost, obijest, zavist i laž kao jak stepen nemoći.

I na kraju, pucajući u temu KAPITAL, suočavaćemo se sa tom kompleksnom temom kroz naredne tri godine na razne načine: pomenutim radionicama sa Ljubomirom Đurkovićem, Ognjenom Spahićem, Petrom Pejakovićem, ali i gostom Miljenkom Jergovićem, koji će učestvovati u radu na radionici, predstavi na temu kapitala, humanizma i Kraljice Jelene Savojske, kroz nove društvene pozorišne emisije, kroz nove segmente koje ćemo tek otkriti i kroz pomenutu i tematski konkretnu i raznoliku produkcijsku i koprodukcijsku ponudu.

Dakle, za 2016. godinu čekaju nas 8 produkcija tj. koprodukcija, nove radionice “Zajedničke drame”, kao i segmenti koje ćemo lagano otkrivati, a tiču se djece, mladosti, penzionera, ukupno svih generacija društva.

Dobrodošli u novu kreativnu porodicu – zajedništvo!