Zetski dom

Omaž jednom od najznačajnijih crnogorskih kompozitora Borislavu Boru Tamindžiću, u okviru obilježavanja devet decenija od rođenja i tri decenije od njegove smrti, biće održan u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” u petak, 9. decembra, koncertom Kamernog ansambla Crnogorskog simfonijskog orkestra (CSO).

Pod dirigentskom upravom Roberta Homena, Kamerni ansambl CSO izvešće djela Borislava Tamindžića „Impresije sa izložbe Rista Stijovića“, Svitu za klarinet i gudački orkestar i Rapsodiju za klavir, trombon, timpane i kamerni orkestar.

Solističke dionice izvešće violinistkinja Marija Đuranović, flautistkinja Tamara Knežević, pijanista Davor Novak i sopran Milica Raičević („Impresije sa izložbe Rista Sti jovića“), klarinetista Petar Garić u Sviti za klarinet i gudački orkestar, kao i pijanistkinja Vladana Perović, trombonista Dejan Ljujić i timpanista Srđan Palačković u Rapsodiji za klavir, trombon, timpane i kamerni orkestar.

Koncert koji Kraljevsko pozorište “Zetski dom” realizuje u saradnji s Muzičkim centrom Crne Gore počeće u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Jedan od najznačajnijih i najplodnijih crnogorskih kompozitora Borislav Boro Tamindžić rođen je u Kotoru 1932. godine i najveći dio djetinjstva, mladosti i života proveo je u Podgorici. Srednju muzičku školu “Njegoš” započeo je na Cetinju, a završio u Kotoru. Muzičku akademiju studirao je u Beogradu, u klasi Nikole Hercigonje i uz naklonost profesora Marka Tajčevića.

Prva Tamindžićeva službovanja vezana su za tadašnji Radio-Titograd, koji je u to doba uzimao puni zamah u praćenju i kompletiranju svojih muzičkih programa. Bio je predavač u Muzičkoj školi, radio za Crnogorsko narodno pozorište, sarađivao na brojnim javnim priredbama i manifestacijama. Od 1976. radio je kao muzički urednik u Televiziji Crne Gore, gdje je proveo 19 godina. Najveći dio muzičkog blaga, koje nam je ostavio u nasljeđe, nalazi se u Radiju Crne Gore.

U bogatom radu Borislav Boro Tamindžić bavio se obradom i stilizacijom narodnog melosa, horskom muzikom, pisao je kantate i oratorijume, kamernu i orkestarsku muziku, scensku muziku za pozorište, muziku za filmove, velike spektakle na otvorenom i zatvorenom prostoru, dječje operete i operu  Šćepan mali koju nije uspio da dovrši. Preminuo je 1992. godine.

Naše aktivnosti mogu se pratiti i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Twitter, kao i putem Viber kanala.