Zetski dom

“Orkanski visovi” premijerno odigrani u Starom Baru

Publika višeminutnim aplauzom pozdravila ekipu nakon premijere

Koprodukcija Barskog ljetopisa i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, „Orkanski visovi“ premijerno je izvedena u četvrtak, 20. jula na pozornici u Starom Baru, u prisustvu velikog broja zvanica i gostiju. Predstava, koju je po motivima istoimenog klasika engleske književnosti, režirala renomirana hrvatska rediteljka Dora Ruždjak Podolski nepodijeljeno je izazvala pozitivne reakcije publike koja ju je nagradila višeminutnim aplauzom.

Inscenacija romana Emili Bronte, prema riječima rediteljke, govori sasvim otvoreno o ljudskim manama i prikazuje ljude koji po svojim potrebama i suštini uvijek ostaju isti, samo se mijenjaju socijalna struktura i način na koji nas društvo ograničava. Dora Ruždjak Podolski istakla je saradnju sa crnogorskom ekipom i prostor u kome se predstava igrala.

„Pokušala sam napraviti jednu suvremenu predstavu prema klasičnom predlošku, koji zaista nudi razne opcije i mogućnosti. Ali, ono što mi je najvažnije u ovom projektu je suradnja sa crnogorskim umjetnicima, kako glumcima, tako i čitavim autorskim timom. Meni je ovo bio izazov da vidim kako ću se osobno ja snaći. Što se tiče glumaca, izuzetno sam zadovoljna suradnjom iz tog razloga što se stvarno vidi jedna lijepa i čvrsta škola glume. Takođe, imala sam priliku raditi u ambijentu koji je posve specifičan. Nisam takvog vidjela na kugli zemaljskoj, zato što se stvarno osjeća duh starine. Po meni se sve izuzetno dobro uklopilo u ambijent, jer vidite ovu Rumiju koja vas štiti, koja je i opasna, a ovaj nas posao je upravo takav, u toj izmjeni svjetla i tame i borbe svakodnevne“, kazala je rediteljka nakon premijere.

Simbolika, teme i struktura romana po kojem je predstava rađena već više od 150 godina podstiču na najrazličitija istraživana i čitanja, međutim smatra se da su likovi i njihovi usložnjeni karakteri ti na kojima počiva popularnost ovog naslova. Među prvima to je Hitklif koji je jedan od najinteresantnijih likova svjetske književnosti. Njega je u komadu tumačio Miloš Pejović.

„Tek sam pred kraj procesa počeo da primjećujem koliko je u stvari teško izboriti se sa tom ulogom. Na početku sam morao da budem izrazito strpljiv da bismo se nekako probili do kraja komada, radeći scenu po scenu. Radio sam prilično segmentirano da bih sebi olakšao, tako da su mi neke stvari koje Hitklif radi na kraju otvorile put za to kako nešto radi i trpi na početku. Trudio sam se da igru pojednostavim što više, da maknem suvišne detaljei razmišljanja kako bih došao do srži. Hitklif je takav da sam i ja na početku govorio da mi se lik ne sviđa u nekim djelovima predstave, dok su drugi govorili kako ga opravdavaju. Ali, zaista, to je lik kojemu se, šta god da uradi, prašta, jer ima tu dozu ljudskosti i tu veliku, nekontrolisanu ljubav i strast koja je za sve nas uvijek romantična i koja nas uvijek privuče“, objasnio je Pejović.

Osim njega, glumačku ekipu sačinjavaju Ana Vučković, Dejan Ivanić, Katarina Krek, Emir Ćatović, Jelena Simić, Branka Stanić, Simo Trebješanin i Ognjen Raičević. Scenografiju je radila Jelena Tomašević, kostimografiju Lina Leković, dizajn svijetla Elvis Butković, dok je muziku komponovala Slobodanka Dabović. Dramatizaciju je potpisala naša uspješna dramaturškinja Stela Mišković, koja je sa novinarima razgovarala o stožer-temama dramatizovanog teksta i pristupu rada koji je imala.

„Inspirisala nas je scenografija tako da smo shvatili da možemo da ukinemo jedinstvo prostora i vremena. Bavili smo se takozvanom filmskom dramaturgijom i nadam se da smo uspjeli da predstavimo „Orkanske visove“ u potpunosti, a opet nekim skraćenim, kroki scenama koje eliptično prelaze iz jedne u drugu. Kao što ste imali priliku da vidite, u svakom trenutku na sceni su minimum dva plana. Odlučili smo da nam suštinska tema bude tema izbora, tj. ono zašto biramo i koliko dosljedno slijedimo svoj izbor. Ono čega sam se najviše plašila pišući bila je upravo patetika koje ima u romanu, tih krupnih riječi koje su citirane u skoro svim dramatizacijama i ekranizacijama“, objasnila je dramaturškinja predstave.

Na kraju je direktorka Barskog ljetopisa, Ksenija Popović, izrazila svoje zadovoljstvo premijernim izvođenjem komada koji su dio njenog plana da svake godine, za vrijeme svog mandata, postavlja na scenu po jedan naslov svjetske književnosti u okviru koga će se sarađivati sa renomiranim regionalnim rediteljskim imenima, a afirmisati isključivo naša glumačka i autorska ekipa.

Prva repriza „Orkanskih visova“, koja će ujedno biti prvo igranje pred širom publikom, zakazano je za petak, 21. jul u 21:30h u Starom Baru. Nakon toga, zakazane su još dvije reprize za 22. i 23. jul. Karte su prodaji svakog dana od 10h-12h i od 17h-21h na biletarnicama u Domu kulture i Starom Baru.