Zetski dom

Predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Somborskom pozorišnom maratonu

Sombor aplauzom nagradio Dokle pogled seže na kultnom festivalu

Predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom u okviru turneje izvedena je još jednom, ovoga puta na 25. Pozorišnom maratonu u Somboru, koji se ove godine odvija pod sloganom „Kocka je bačena“. Predstava iz Crne Gore izvedena je četvrtog dana prestižne teatarske smotre, u njenoj samoj završnici- u 23 sata. Upravo to je ono što čini ovaj Maraton jedinstvenim. Predstave se igraju počev od 19 časova, a onda se smjenjuju- jedna za drugom. Somborci i publika koja dolazi iz cijele Srbije gledaju komad u 21 h, oni najuporniji su u predivnom Narodnom pozorištu i u ponoć. Tada je sala bila puna jer čekao se komad jednog od vodećih evropskih reditelja , Arpada Šilinga.

„Nije slučajno pozvana predstava za koju se već čulo da je jako dobra. Čuje se to, ova predstava važi za dobru i uzbudljivu. Publika je vrlo pomno pratila šta se događa na sceni. Za Šilingove predstave potrebna je i talentovana publika i koncentracija da bi se ispratile. Gledaocu ostavlja prostor da ne bude samo puki posmatrač nego i učesnik i da svoju maštu potakne na neka razmišljanja, pa i filozofska“, kazao je nakon odgledane predstave umjetnički direktor Pozorišnog maratona, Saša Torlaković.

„Nije ovo komad Arpada Šilinga, ovo je komad svih nas. Na trenutke potresno, na trenutke duhovito, bez obzira na mentalitet. Odličnu glumačku ekipu stvarno imate. Beskrajno je duhovito. Na trenutke sam se osjećao glupo što sam se smijao jer oni te sekund kasnije zalede u toj životnoj priči, o apsurdu u kome svi živimo. U Evropi koju smo prihvatili sa kapitalizmom i staljinističkim sredstvima. Bravo!“, kazao je Marko Marković, glumac Narodnog pozorišta Sombor.

Somborska publika naviknuta na dobro pozorište, sa velikom pažnjom odgledala je predstavu, reagujući dobronamjerno i emotivno, nagradivši glumački ansambl iz Crne Gore otvoreno i iskreno. Još jednom, nije prošlo neopaženo ono što komad Dokle pogled seže čini jedinstvenim, a to je način na koji reditelj Arpad Šinling involvira glumce u nastanak priče.

„Znatiželja, da vidimo šta je to veliki Arpad Šiling radio na našim prostorima. Predstavu sam gledao u Subotici na Dezire festivalu, i tada sam odlučio da ovaj komad odaberem za Pozorišni maraton. Vidim da je somborska publika jako dobro primila predstavu i bila radoznala.Sada znam kakve su Šilingove metode. On jednostavno pravi grupu zavjerenika , glumci koji rade sa njim tako se ponašaju i tako prihvataju rad na komadu. To je dragocjeno. Glumci ovdje jednostavno vjeruju okupaciji Šilinga i njegovoj moći“, izjavio je Mihailo Nestorović, selektor Pozorišnog maratona.

„Kao glumac mogu da primijetim da je ovo rediteljski postupak gdje su glumci u prvom planu i gdje kroz improvizacije i istraživanje dolaze do rješenja, i to je po meni najbolji ključ da se dođe do dobre predstave. Ova predstava je meni bila uzbudljiva i potpuno razumljiva, gledao sam je čista srca i širom otvorenih očiju. Ovo je bio praznik koji je uljepšao naš Maraton i kraj sezone“, kazao je Saša Torlaković, umjetnički direktor Festivala i proslavljeni glumac Narodnog pozorišta Sombor.

Glavna na Pozorišnom maratonu je publika. Ona je iz Sombora , jer u tom gradu pozorište je takođe glavno. Postoji ta priča da svi Somborci u ormanu imaju posebnu odjeću za odlazak u pozorište. Djeci se to odijelo kupuje uvijek malo veće kako bi trajalo nekoliko sezona, pozorišnih. To pozorište iz 1882. jedno je od najstarijih na ovim prostorima, zasigurno jedno i od najljepših. Takva je i atmosfera na Maratonu koji postoji od 1993. Tada se pridruži publika iz sviđih okolnih gradova, Beograda , Novog Sada.

„Pozorišni maraton je 25 godina jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji i regionu – regionalna pozorišna sezona „na dlanu“, ali i, jednako značajno, dokaz da kada je kultura u pitanju mogu da nestanu razlike između provincije i metropole. Sombor uz Pozorišni maraton potvrđuje status kulturnog centra na evropskom nivou i pruža nadu za prostor Zapadnog Balkana“, ispričao je Nemanja Sarač, član Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja.

„Cijeli maraton je odličan, sve predstave. O ovoj predstavi nismo znali ništa, toliko smo prijatno iznenađeni, glumcima i temom, mislim da su ovakve predstave razumljive svima, odlični su glumci. Ovo je jedna od najboljih predstava na ovom Maratonu“, kazao je Mihajlo Krstić iz Novog Sada.

„Dopala mi se predstava. Tema je aktuelna a opet potresna, prikazana na komičan način. Dijalozi su bili realistični, glumci prirodni. Jako mi dopada, možda je ovo i najbolja predstava na ovogodišnjem Maratonu“, kazala je Soborka Milana Cvetić.

„Vi ste moji zemljaci, ja sam iz Nikšića. Nadam vam se opet sa nekom drugom predstavom“, kazao je nakon odgledane predstave Somborac Momo Janković.

Nadajući se ponovnom susretu u Somborskom pozorištu, Kraljevsko pozorište Zetski dom nastavlja turneju. Nakon Sombora, ansambl koji čine: Srđan Grahovac, Varja Đukić, Dejan Đonović, Zoran Vujović, Dušan Kovačević, Nada Vukčević, Aleksandar Gavranić i Jelena Simić, izvešće komad Dokle pogled seže 5.jula u Naroden teatru Bitola u Makedoniji, a na ljeto uslijediće gostovanja na Barskom ljetopisu i Festivalu Grad Teatar u Budvi. Na jesen, slijede Budimpešta i sarajevski MESS .

Autorski tim predstave Dokle pogled seže čine i saradnici na tekstu: dramaturg Bence Biro, prevodilac, saradnik-dramaturg Kata Đarmati, kompozitor Nina Perović I asistent reditelja Mirko Radonjić.

Foto: Narodno pozorište Sombor