Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu izvedena predstava „Katalonac“

Prirodno i duhovito Zagrepčani zaslužili ovacije publike na MIT-u

Dok publika još ulazi u salu, zagrebački glumci su na sceni u nekom razgovoru. Ko želi, može dohvatiti za sebe jedno pivo na ulazu, poručuje odmah na početku glumac Domagoj Janković. Tako, sasvim prirodno i opušteno počinje i nastavlja se predstava “Katalonac”, nastala u koprodukciji umjetničke organizacije RUPER i Teatra & TD iz Zagreba, čiji je autor i reditelj Ivan Penović. Tokom dva i po sata, glumci na sceni igraju jedan sasvim običan život „milenijalaca“, generacije koja u moru opcija ne može izabrati nijednu, koja sa svim tehnološkim spravama , društvenim mrežama i aplikacijama zapravo ne razgovara i ne razumije druge. Uz komičnost i nepretenciozno glumci se u ovoj predstavi igraju sa svim raspoloživim teatarskim formama. Na rubu stand up-a, idu do teatra apsurda, imrovizacija i komedije zabune.

„Improvizacijski modus rada, gdje u suštini, ja kao dramaturg napišem neki početni tekst, a onda oni kroz rad naprave izvedbeni tekst koji je potpuno drugačiji. U improvizacijama morate izvođačima dati veliku slobodu, oni naravno ne prepoznaju takve gabarite formata kao što su medijski formati, stilski formati, i ja kao reditelj mislim da je generalno dobra odluka da ih u tome ne osporavam. Naše predstave uglavnom imaju lutanja između stilova i korišćenja pozorišnih sredstava. Svjedočim tome da unutar priče o teatru često se dogodi da se potenciraju „Falš riječi“- Da je nešto što se igra „Tačno i uvjerljivo“. Ton stand up-a je da zapravo ne pokušavaš glumiti, to je osnovna nit po kojoj idemo u ovoj predstavi“, rekao je reditelj Ivan Penović nakon igranja u Zetskom domu.

Glumačka ekipa koju čine: Karlo Mrkša, Matija Čigir, Domagoj Janković, Pavle Vrkljan, Bernard Tomić i Filip Triplat razbijajući konvenciju na različite načine, daju slobodu gledaocu, da popije pivo, da se smije, prokomenatriše, aplaudira na otvorenoj sceni. Ta sloboda osjetila se u sali Zetskog doma na MIT-u, publika je u potpunosti shvatila koncept i igru glumaca, koji se po njihovim riječima -„Odlično zabavljaju“ ili, kako kaže Karlo Mrkša-„Predstavljaju onakvima kakvi zapravo jesu“.

„Jednostavno, pokazali smo onako kako mi živimo. Ja sam ovdje go pred vama došao, ogoljen od realnosti, ogoljen od privatnosti, samo da se pokažemo onakvim kakvi jesmo i to je naš cilj“, kazao je glumac KarloMrkša.

Iako naoko neobavezna, predstava ima jasnu i kritički usmjerenu poruku za generaciju kojoj je najveća tragedija biti iz porodice u kojoj niko nije poginuo u ratu ili koja sjedi na kauču dok komšija na prozoru preko puta satima siluje ženu. Pod plaštom smijeha , i na Cetinju je među publikom koju su sinoć pretežno činili upravo „Milenijalci“, pogodila je u centar. Dramaturška saradnica u predstavi je Franka Perković, scenograf Filip Triplat.

Muziku su uradili Karlo Mrkša i Filip Triplat, dizajn svjetla potpisuje Elvis Butković, a video: Ivan Penović , a u ekipi su : Miran Bašić i Otto Kušec (oblikovanje vizuala), Danijel Popović-producent, kao i Damir Žižić i Sanja Bistričić koji potpisuju fotografiju.

Fotografije: Duško Miljanić

Nastavak MIT festivala

MIT festival nastavlja se u četvrtak predstavom “Krvave svadbe”. Riječ je o pozorišnom komadu rađenom u koprodukciji Grad teatra iz Budve i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, koji je režirao Igor Vuk Torbica. Nakon prikazivanja predstava organizuju se okrugli stolovi kojima moderira profesor Janko Ljumović, a u bifeu Zetskog doma publika ima priliku za nastavak teatarskog druženja na MIT žurkama. Ovogodišnji MIT festival trajaće do 17.maja kada će biti izveden koncert violiniste Stefana Milenkovića i Crnogorskog simfonijskog orkestra. Na kraju Festivala biće dodijeljena „Balkanska carica“, nagrada za najbolju predstavu. Žiri ove godine čine: Radmila Vojvodić- pozorišna rediteljka, dramska spisateljica i profesorka pozorišne režije iz Crne Gore, Nikola Ristanovski- glumac iz Makedonije i Željko Hubač- dramski pisac iz Srbije.