Dan umjetničkog obrazovanja

Dan umjetničkog obrazovanja, projekat vaninstitucionalnog obrazovanja, pokrenulo je Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ 2018. godine, u saradnji i partnerstvu s ministarstvima prosvjete i kulture, kao i Narodnim muzejem Crne Gore.

Na taj način, učenici crnogorskih osnovnih i srednjih škola bili su u prilici da upoznaju funkcionisanje teatra, pozorišna zanimanja i pogledaju predstave iz produkcije najstarije institucije kulture.

Tokom realizacije jednog od programa 2018. godine, prof. dr Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti, ovako je učenicima govorio o pozorištu:

Što se tiče samoga Cetinja, kada sam bio u vašim godinama, mi smo imali ovdje dva pozorišta. Jedno je bilo lutkarsko koje smo obožavali, a koje više nažalost ne postoji, a postojalo je i ovo pozorište, mi smo obično sjedjeli gore na zadnjoj galeriji. Ovdje su dolazili svi ugledni ljudi koji su tada živjeli na Cetinju, a ono što je posebno bilo važno- tada je postojala industrija Obod gdje je radilo četri i po hiljade radnika, Cetinje je tada bilo radnički, industrijski grad. Svi radnici bili su ovdje u bijelim košuljama , u sakoima, niko ih nije tjerao da dolaze. Međutim, onda je nastupio period kada su pozorišta pogašena. Jednostavno, teatarska publika se izgubila šezdesetih, nije to lako vratiti nazad. Mora se zato nešto preduzeti, evo recimo ovaj projekat. Sa pozorištem se treba upoznat, treba ga doživjeti.

Podsjetnik na dio realizovanih programa i kroz foto-galeriju iz naše arhive.

Studio

Studio je jedinstveni obrazovno-kulturni segment Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“

Glumački ansambl

Ansambl Kraljevskog pozorišta ``Zetski dom`` trenutno ima pet članova.