O nama:

Kraljevsko pozorište “Zetski dom”

Baštineći tradiciju od 1884. godine, Kraljevsko pozorište “Zetski dom” najstarija je teatarska institucija u Crnoj Gori. Mijenjajući tokom prošlosti status i organizaciju u više navrata, “Zetski dom” danas je jedno od dva nacionalna profesionalna pozorišta. Od kraja XIX vijeka do danas, misija cetinjskog i crnogorskog teatra je neizmijenjena – sadržajnom i prepoznatljivom produkcijom, implementacijom novih formi, ali i gostovanjima na najreferentnijim pozornicama u regiji i šire, pružamo nemjerljiv doprinos pozorišnoj djelatnosti. Repertoarska politika Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” danas korespondira sa savremenim teatarskim oblicima i izrazima, uz njegovanje djela iz kulturne baštine Crne Gore i svjetske kulturne baštine.

Uz dramsku produkciju, naš teatar se bavi i koncertnom djelatnošću i izdavaštvom, festivalskom aktivnošću, organizacijom filmskih projekcija, tematskim programima posvećenih djeci i mladima. Takođe, “Zetski dom“ je i dio Evropske rute istorijskih pozorišta. Od kraja 2020. godine, Kraljevsko pozorište “Zetski dom“, nakon sedam decenija, ponovo ima stalni glumački ansambl koji trenutno broji pet dramskih umjetnika. Kraljevskim pozorištem upravlja Savjet, a rukovode direktor i umjetnički direktor. O vremenu koje je iza Kraljevskog pozorišta “Zetski dom“, brojnim komadima i ljudima čiji je angažman oblikovao najstariju ustanovu kulture u Državi, detaljnije možete saznati na ovoj stranici.

Arhiva

Komadi koji su na našoj pozornici igrani tokom tri različita stoljeća (1884-2021), od sada su dostupni u online arhivi Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”.

Istorijat

Sa korijenima u 1884. godini, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ najstarija je teatarska institucija u Crnoj Gori. Tokom brojnih epoha, pozorište je ostalo jedan od najznameniitijih biljega crnogorske kulture i umjetnosti.