Zetski dom

Kraljevsko pozorište Zetski dom lider novog EU projekta

 

Počinje dvogodišnji EU projekat ADNICH sa partnerima iz Italije i Albanije

 

Na ljeto prvi međunarodni ansambl i premijera “Pobune mornara”

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom otpočeo je projekat ADNICH, koji predstavlja dio predpristupnog programa Evropske unije – INTERREG IPA, prekogranična saradnja “Italija – Albanija – Crna Gora”. Projekat koji će trajati dvije godine, otpočeo je na Cetinju sastankom projektnih partnera iz ove tri zemlje, a to su uz domaćina: Međunarodni teatarski institut (ITI) i Univerzitet Salento iz Italije, kao i Opština Pogradec i FDU Tirana iz Albanije. Cilj projekta je stvaranje mreže na južnom Jadranu između tri zemlje, koja će se baviti promocijom nematerijalnih kulturnih dobara kroz umjetnost i pozorište. Projekat će u fokusu imati zaštitu različitosti u ekspresijama tri naroda, identita i tradicije, a u cilju stvaranja inovativnog preko-graničnog proizvoda. Kao realizacija ideje umjetničke direktorice Zetskog doma, Lidije Dedović, jedan od prvih biće formiranje prvog međunarodnog ansambla koji će činiti 13 najperspektivnijih mladih glumaca iz Italije, Albanije i sa prostora cijele nekadašnje Jugoslavije ovoga ljeta. Rezultat rada ovog ansambla biće premijera predstave “Pobuna mornara”, u režiji Diega de Bree 30. avgusta.

 

Sastanku kojim je otpočet ovaj važni EU projekat u Zetskom domu, prisustvovali su predstavnici svih institucija, između ostalih veoma važne figure društvenog i političkog života zemalja učesnica kao što su: Kastriot Čauši, rektor Univerziteta Tirana, Mariano Longo ispred Univerziteta Salento i predstavnik Međunarodnog teatarskog instituta Fabio Toledi.

“Vizija je zajednička, saglasili smo se na početku: želimo da uključimo i uvežemo sve relevantne činioce u kulturi prilazeći publici iz ljudskog ugla. Želimo da se u ovaj proces uključe institucije koje su u lancu odlučivanja. Želimo da radimo na solidnim temeljima koji počivaju na naučnom istraživanju i tako stvaramo proizvod. Sveopšti cilj je zapravo dolazak do dugoročnih rezultata za sve zemlje koje učestvuju u projektu”, kazao je uoči sastanka u Zetskom domu Kastriot Čauši, rektor Univerziteta Tirana.

 

Program predstavlja sa jedne strane veličanje mediteranske kulture, a u isto vrijeme tretira probleme koji postoje na ovom podneblju. Kroz projekat ADNICH ove teme će biti tretirane i promovisane u širem internacionalnom prostoru.

“Italija, Albanija i Crna Gora predstaviće izuzetne odlike mediteranske kulture. Takođe, ove zemlje suočavaju se sa sličnim problemima kada je riječ o etničkim manjinama, pitanjem integracije migranata u društvo i rodnim razlikama. Ovi problemi, ukoliko ih budemo tretirali na pravi način, mogu rezultairati inovativnim umjetničkim i kulturnim sintezijama u smislu teatarskih produkcija, što je upravo tema koju ADNICH namjerava istraživati i promovisati, gledano iz vizure razvijanja publike”, riječi su Fabia Toleda, iz Međunarodnog teatarskog instituta.

 

Projekat počinje antorpološkim istraživanjem koje sprovodi partner na projektu, Univerzitet Salento i kojim se stvara baza za zajedničko djelovanje u jadranskoj regiji.

 

“ADNICH je kreiran da poboljša prekograničnu saradnju ida razvija publiku u ove tri zemlje, promovišući unaprijeđivanje njihovih nematerajlnih dobara , kao i organizujući nove forme iskustvenih i kulturnih proizvoda. Krucijalno je da baza svih zajedničkih napora u ovom polju bude sociološko i istorijsko istraživanje koje se vodi u odabranim oblastima”, smatra Mariano Longo iz Univerziteta Salento.

Nakon ove faze radiće se na stvaranju teatarskih rezidencija , koje će uključivati pripadnike sve tri zemlje. Upravo takav će biti rad međunarodnog glumačkog ansambla koji će se tokom ljetnih mjeseci posvetiti temi – “Pobuna mornara”, a kamp će iznjedriti novu produkciju koja će biti premijerno prikazana 30. avgusta. Biće to dakle prvi međunarodni ansambl koji briše granice I stvara novo umjetničko društvo.

Naziv ADNICH predstavlja akronim za Jadransku mrežu umjetničkih produkcija sa ciljem boljeg razvoja i zaštite nematerijalnih kulturnih dobara .