MIT 2015

MIT FESTIVAL 2015

Na Cetinju je, u periodu april-jun, u organizaciji Kraljevskog pozorišta ”Zetski dom”, održan Montenegro International Theatre Festival – MIT Fest 2015. Festival je bio u duhu slogana ”Pronađi svoj revolt, svoju slobodu, svoju strast” i kroz čitav niz segmenata vođen je tim sloganom kao osnovnom idejom.

Za jedan sasvim mlad i veoma ambiciozno zamišljen festival, MIT Fest je brzo našao put do svoje publike i naišao na pozitivan odjek.

Festival je obuhvatao dramski, filmski, muzički i edukativni program, te je u skladu sa tim bio podijeljen na segmente. Uvodni segment je nazvan MIT PROMO, a podrazumijevao je čitanje dramskih tekstova studenata Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Tekstove je ocjenjivala publika – stočlani žiri, a za najbolji dramski tekst izabran je ”Sin” Mirjane Medojević.

Veliki odziv publike je bio i u muzičkom dijelu festivala, vjerovatno jer su koncerti obuhvatali muzičare raznih žanrova, od beogradskog benda S.A.R.S, preko Ramba Amadeusa, pa do koncerta crnogorskog simfonijskog orkestra i Miloša Karadaglića, koji je ocijenjen izuzetno visoko.

Kada je riječ o dramskom programu, treba naglasiti da je fenomenalan odjek imala ”Opera za tri groša” u režiji Tomija Janežiča. Predstava je adaptacija baladne opere iz osamnaestog vijeka, a rađena je po tekstu Bertolda Brehta i muzici Kurta Vajla. Bila je na repertoaru MIT Festa od 16. do 19. juna i sve četiri večeri ostvaren je odličan odziv publike, ali i visok prosjek ocjena.

MIT Fest je, u okviru dramskog segmenta, imao i niz gostujućih predstava na repertoaru, za koje je odziv publike bio jednako kvalitetan i ocjene visoke, a u dramskom segmentu pobijedila je predstava Nacionalnog teatra iz Rumunije ”Gardenia” u režiji Koltai M. Gabora.

U okviru MIT Festa važno mjesto zauzima segment pod nazivom GENERACIJA MIT, a koji podrazumijeva studentske predstave i čiji je cilj da otvori vrata mladim pozorišnim autorima i glumcima. Ove godine tu je bila mostarska predstava “O ljubavi” Ferida Karajice koja je odlično prošla kod publike, ali je pobijedila predstava sa najvećim prosjekom ocjena – ”Bure baruta”, ispitna predstava studenata Akademije dramskih umjetnosti iz Novog Sada, iz klase profesora Borisa Isakovića i samostalnog saradnika Miljana Vojnovića.

Studentski edukativni program je rezultirao takođe sjajnom komunikacijom – pa su tako radionice održali neki od poznatih ličnosti sa filmske i teatarske scene poput Miše Radivojevića i Milana Laneta Gutovića.

Između svega toga, MIT Fest je postavio temelje dječije scene, sa stavom da igra i sloboda počinju od njih, pa je imao i premijeru dječije predstave ”Ivica i Marica” u režiji Mirka Radonjića, ali i gostujuću predstavu ”Alisa u Zemlji čuda” Anje Suše.

Zahvaljujući kvalitetnom programu i odličnoj organizaciji, MIT Fest je ove godine uspio da ostvari jedan poseban koncept koji doprinosi razvoju kulture grada Cetinja, ali i cjelokupnom kulturnom i civilizacijskom duhu Crne Gore, na kojem u budućnosti treba raditi i razvijati ga. U svakom slučaju, bez obzira na program i organizaciju, sasvim je sigurno da uspjeh ne bi bio zabilježen da nije sjajnog odziva publike ali i njenog kvaliteta, razumijevanja i otvorenog pristupa teatru i kulturi grada.

Samim tim, sa zadovoljstovm najavljujemo da će sljedeće godine biti organizovan MIT Fest 2016.