Pravednici

26

Februar
2012
Pozorišna sezona

O komadu:

Tekst: Alber Kami. Adaptacija: Željko Sošić. Saradnik na sceni: Ivana Pejović. Kostimi: Olja Eraković. Dizajn zvuka: Jovo Kljajić.

Uloge:

Ivan Kljajev — Jovan Krivokapić; Dora Dulebova — Julija Milačić; Stjepan Fjodorov — Nikola Perišić; Boris Anenkov — Aleksandar Gavranić; Aleksej Vojnov — Emir Ćatović; Skuratov — Danilo Čelebić; Velika Knjeginja — Nada Vukčević; Foka — Mirko Vlahović.

Ostale informacije:

Drama "Pravednici" napisana je po stvarnim događajima, i skoro svi likovi u njoj bazirani su na istinitim ljudima. U Moskvi, 1905. godine, teroristička, udarna grupa Revolucionarne socijalističke partije pripremala je atentat na Velikog Kneza Sergeja. Grupu su sačinjavali mladi ljudi spremni da žrtvuju svoj život za pravdu i jednakost. U višedecenijskom ratu carske Rusije i terorista, socijalista i nihilista, ova grupa bila je posebna, i tako više od Bakunjina, Nečajeva, Tkačeva i ostalih zavrijedila Kamijevu pažnju. Pisac ih je nazivao teroristi sa dušom, a njihov pokret terorizam sa ljudskim likom. Kaljajev, Dora, Anenkov, Vojnov i ostali ubijajući nikad nisu pristali na ubijanje, čineći nasilje borili su se protiv svijeta nasilja.

Premijera:

Cetinje, 26/02/2012, 20:00 časova.
Digitalizacija arhive: Miloš Prelević