Zetski dom

U okviru MIT festivala 2016. u Kraljevskom teatru Zetski dom premijerno izvedena predstava „Leptir“ – „Vježba rođenja“

 Na sceni Kraljevskog teatra zetski dom predstava “Leptir” imala je svoje premijerno izvođenje u utorak veče 26. aprila, a nagrađena je ovacijama publike . Komad koji nosi podnaslov “ Vježba rođenja “ režija je Andraša Urbana , jednog od najpriznatijih reditelja, dobitnika najznačajnijih nagrada u regionu i Evropi. U predstavi koja je nastala po tekstu Aleksandra Radunovića igraju : Ana Vujošević, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić. Dramaturg predstave je Rajko Radulović, muziku potpisuje tekstopisac Aleksandar Radunović .

Crnogorski autor neobično cijeni rad Andraša Urbana koji je poznat po specifičnom pozorišnom izrazu I viđenju scenske igre . Upravo zato , smatra da je tekst predložak za rediteljsku viziju i da on mora ima imati potpunu slobodu .

“Kako cijenim ono što radi Andraš Urban obradovala me činjenica da će upravo on režirati komad po mojem tekstu , i od početka procesa sam bio siguran da je jedini pravi put da mu dam potpunu slobodu kad je u pitanju tekst i intervencije na njemu „ kazao je Aleksandar Radunović.

Ipak, Andraš Urban kaže da je Leptir takva drama da je u predstavi izgovorena svaka njena riječ, a da je dramaturškom intervencijom dodata jedino upečatljiva scena sa guslama na kraju komada . Sam reditelj još jednom je potvrdio svoj nekovencionalni pozorišni izraz , pogotovo u uvodnom dijelu koji razjašnjava odnose i artikuliše podsvijet likova. Urban je zadovoljan svojim glumcima i prvom režijom u Crnoj Gori.

„ Jeste specifično čitanje , ali ideja je ta . Pretvorena je drama u formu koja treba neposredno da deluje na publiku . Imali smo vrlo lep proces, na probama smo se bavili ljudskim paklom , ali bez obira na to, sa glumcima sam imao harmoničan odnos i ja mislim da su bili posvećeni ovoj predstavi. Prvi put radim u Crnoj Gori , to mi je značajno jer u poslednje dve godine prošao sam sve bivše republike i sada završavam taj krug. Vrlo mi je draga ova predstava, to je u stvari jedno dobro pozorište, meni je drago da sam radio na Cetinju. „ smatra reditelj komada Leptir.

Drama Leptir Aleksandra Radunovića beskompromisno dekonstruiše pojam porodice. Čovjek nesposoban da se obračuna sa tradicionalnim pristupom društvu ne umije da prihvati onog drugog s kojim treba da čini prvobitnu ćeliju društva. Leptir je priča o nedostacima morala, ljubavi , posvećenosti , razumijevanja.

„ Mi smo naučili da živimo da smo svesni svoje nemoralnosti i živimo kao da je sve u redu. Čak živimo u takvom vremenu kao da je to dobro došlo, ta vrsta nekog licemernog morala, govori se jedno , a živi se drugačije , čak društvo, javni život, postao je toliko besraman da se ne morate pretvarati, možete sve govoriti javno nažalost. Baš što se tiče Leptira , to mi je drago, mi smo bez političkih slogana i jasno artikulisanih društvenih pitanja, predstavili priču koja se dešava unutar jedne porodice , ljudske intime , u svakom momentu ima svoj eho, svoje značenje u društvenom kontekstu i siguran sam da predstava tako deluje, da je uvek sve jasno „ , poručuje Andraš Urban.

Ova iskrena priča o porodici ima crnogorske specifičnosti , ali porodica ,sa svojim krvnim vezama , strastima, ljubavi i manama , ista je svugdje u svijetu, gdje god se nalazila. Stoga , tekst Aleksandra Radunovića , a predstava u režiji Urbana komad je koji se može igrati I shvatiti bilo gdje u svijetu.

„Leptir je priča o iluziji da bi čovjek trebao biti slobodan u svojoj koži, da nam je obećano nešto što nam nekako uvijek izmakne iz ruku pa se, suočen sa tom činjenicom, čovjek osjeća zarobljen pored partnera sa kojim živi, u porodici kojoj pripada, na poslu koji radi i , na kraju, u koži koja mu je pretijesna. Htio sam da progovorim o hipokriziji i lažima u kojima se gušimo živeći život koji je , čini mi se da tako misli većina ljudi, u svakom smislu daleko od onoga koji smo zaslužili , i zbog toga se na kraju pretvorimo u ogorčene olupine koje oko sebe siju samo mržnju , apatiju i hronično nezadovoljstvo svime što nas okružuje , a kako vrijeme odmiče postajemo nesposobni da u bilo čemu prepoznamo ljepotu. Ova hiperbolisana slika savremenog Crnogorca može biti slika bilo kojeg čovjeka na planeti koji živi u eri ove varijante liberalnog kapitalizma i zbog toga je neobično važno to što režiser dolazi iz druge sredine jer mi se čini da upravo ta činjenica može da doprinese tome da komad prodiše i progovori na način drugačiji od onoga kako sam ga ja zamislio , a da suština ostane ista.“, kazao je tekstopisac Aleksandar Radunović.

O očekivanjima glumačke postave da će komad dosta toga što se događa u pozorištu svakodnevnice , na brutalno iskren način pljusnuti u lice , najbolje govore aplauzi I reakcije publike .

„Prezadovoljna sam , i procesom i koceptom , toliko je sve bogato , puno tenzije , čak opasno. Izaziva čudna osjećanja , mislim da je reditelj fantastično pročitao. Poruka je da nije ovo tragičan komad, ovo je neko osvješćenje, samo neki surov susret sa realnošću . „ kazala je glumica Ana Vujošević.

Publika je prvi Leptirov let nagradila ovacijama pozivajući glumce , reditelja I tekstopisca da se vrate na scenu . Brutalno iskreni komad o žestokom obračunu sa samim sobom , nije nikoga ostavio ravnodušnim .

Marina Vuković , publika “ Vrlo je intenzivna predstava. Tjera na suze . predstava je prilično osvješćujuća, govori o zamkama međuljudskih odnosa onda kada se dvoje nađu u braku, kako rađanje djeteta utiče na odnose partnera i možda ruši mit koji važi u crnogorskom društvu o tome da je brak idealna zajednica,a rađanje djeteta neophodan uslov za sreću. Otvara čitav niz socioloških I psiholoških pitanja. Sa predstave ću otići razmišljajući o svemu tome . “

Gordana Luka , publika – “Glumci su bili odlični. Mislim da je Leptir snažna predstava , čak toliko da je ne bih preporučila ljudima koji ne mogu da podnesu ovoliki emocionalni I umjetnički intenzitet. “

Janko Ljumović , professor produkcije , publika “ Mislim da je Aleksandar Radunović imao sreću da je u sjajnom Andrašu Urbanu pronašao izuzetnog saradnika I da je rezultat sjajan , da je ovo izuzetna predstava koja potpuno u Andraševskom stilu dekonstruiše jedan tragizam koji sam doživio kao jednu tehno tragediju . Konačno sam u ovoj predstavi čuo i vidio gusle na jedan način koji sam odavno priželjkivao , a to je njihova dekonstrukcija , sve ono što je zloupotreba te tzv. guslarske kulture, posebno u tragizmu devedesetih I slomu porodice. Svih troje glumaca su sjajni, I ponudili su dobru dekonstrukciju koja je zdrava za društvo. Predstavu zaslužuje da ima dobar život . Andraš je evropski reditelj , reditelj u punom smislu te riječi. “

Komad „Leptir“ bazira se na dramskom tekstu Aleksandra Radunovića koji je na nultom MIT Festu žiri publike proglasio najboljim, u okviru takmičarskog “promo” segmenta koji se sastojao od čitanja drama mladih stvaralaca iz Crne Gore . Reprizna izvođenja predstave “Leptir” biće 27. I 29.aprila.