Zetski dom

POZORIŠNOM EMISIJOM THE BOOKS OF KNJIGE OTVORILI MIT FESTIVAL U KRALJEVSKOM TEATRU ZETSKI DOM

UKraljevskom teatru Zetski dom na Cetinju izvođenjem pozorišne emisije nezavisne organizacije The Books of knjige 20. aprila, otvoren je MIT (Montenegro international theatre) festival 2016. godine. Popularni Buksovci započinju , ali i zatvaraju MIT sredinom juna upravo zato što njihov rad i pristup publici na najbolji način prikazuju suštinu festivala , njegov društveni angažman i želju da u pozorištu okupi publiku svih generacija , da Teatar bude simbol zajedništva u lijepom , nove kreativne porodice , vraćanje korijenima kulture, a cilj bolji čovjek i društvo.

„Buksovci otvaraju i zatvaraju festival jer je za Zetski Dom to nova i prva pozorišna emisija na razne važne društvene, umjetničke, lične teme, kojom oni hrabro, satirički, posvećeno i teatarski ulaze u važna suočenja sa publikom. Ova forma je takođe nagrađena od EU jer se smatra inovativnom i osim umjetnike, pokreće i sve generacije koje hrle na susret sa njima “ , kazala je Lidija Dedović povodom otvaranja festivala .

MIT festival je izraz želje Zetskog doma da se pozorište vrati svetkovini teatarskih okupljanja čiji je cilj da publika i stvaraoci čine ujedinjeno kulturno društvo koje se opire trci za kičom i koje će kulturni ambijent približiti osnovi teatra , a to je igra. Cilj festivala nisu takmičenja ni nagrade , upravo publika jeste jedini žiri na MIT-u.

“Publici želim da nam dolazi da zajedno slavimo festival i da zajedno dajemo glas za najinteresantnije programe. Tako postajemo kulturno društvo i nova kreativna porodica”, zaključuje Lidija Dedović.

Da bi MIT učinili dostupnim publici , Kraljevski teatar Zetski dom omogućio je besplatan prevoz tokom trajanja festivala publici iz Podgorice. Zborno mjesto za polaske za sve programe MIT-a biće parking ispred TC Delta city , u 19 sati , a propusnica za ovaj besplatan prevoz biće rezervacija putem telefona na biletarnici Zetskog doma.

Ove godine MIT sačinjavaju izvanredni programi . Publika će imati priliku da pogleda predstave Zetskog doma „ Leptir „ , kao i „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, predstave CNP i Gradskog pozorišta Podgorica .Publika MIT-a uživaće u predstavama iz regiona i Evrope, među kojima su monodrama Kabul- Narodnog pozorišta Beograd, Konferencija ptica- Glej Ljubljana, Moje dete“ – BDP, koncerte violiniste Stefana Milenkovića, Milice I Marije Vicković, Josipe Lisac . Na repertoaru Kraljevskog teatra tokom MIT festa 2016. naći će se I predstave : Pismo- Danski teatar Paolo Nani, VOZ – Zvezdara Teatar Beograd , premijera „ Porodica sjećanja“, čuvene španske trupe Fura dels Baus.