Zetski dom

Sporazum o saradnji između Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ i Crnogorske kinoteke potpisan je na Cetinju. Njime je, pored ostalog, predviđeno prikazivanje filmova i drugih audiovizuelnih materijala iz nacionalnog kinotečkog fonda u najstarijem državnom teatru.

Prema riječima Ilije Subotića, direktora Kraljevskog pozorišta, promocija filmova i drugih audiovizuelnih djela od javnog interesa za Crnu Goru predstavlja zakonsku obavezu i dio utvrđene repertoarske djelatnosti „Zetskog doma“.

„Zahvaljujući potpisivanju sporazuma sa Crnogorskom kinotekom ponovo se pokreće prikazivačka djelatnost u Prijestonici i to kroz prezentaciju i promociju bogatog i međunarodno priznatog kinematografskog opusa koji naša država baštini. Takođe, na ovaj način, publika će biti u prilici da prati i djela koja pripadaju savremenoj domaćoj i stranoj produkciji od značaja za dalji razvoj i unapređenje crnogorskog sektora kulture u cjelini“, ocijenio je Subotić.

Direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma s Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“, čime se, kroz formalizaciju saradnje, obezbjeđuje prikazivanje filmova koji se čuvaju u Kinoteci, a pripadaju crnogorskoj i svjetskoj filmskoj baštini, kao i onih programa koji će se razmjenjivati putem međunarodne saradnje, a što se odnosi i na recentnu produkciju.

Takođe, prema riječima direktora Martinovića, Kinoteka je “Zetskom domu” otvorila svoja vrata kroz mogućnost korišćenja prostornih i tehničkih kapaciteta, kako bi se neke od predstava odigrale u amfiteatru na otvorenom u prostoru nove zgrade i na taj način predstavile publici Glavnog grada.

Filmovi u „Zetskom domu“ prema selekciji Crnogorske kinoteke prikazivaće se tokom pozorišne sezone, već od ovog mjeseca.

 

Café del Montenegro, 15/04/2021.