Zetski dom

Kraljevsko pozorište na Cetinju u martu će svoju scenu ustupiti nezavisnim produkcijama, uključujući Svjetski dan pozorišta koji će obilježiti igranje predstave „Majka zemlja“, dramskog studija „Prazan prostor“.

„Dani nezavisne scene“ počeće drugog marta predstavom „Lista za ljubav“ u režiji Branka Ilića, koji pored Gorana Slavića i Lare Dragović igra u ovoj zanimljivoj komediji.
Četvrtog marta na repertoaru je još jedna predstava Teatra mladih, u koprodukciji sa Centrom za kulturu Tivat, takođe u režiji Branka Ilića. Riječ je o tekstu „Noć Tribada“, a u predstavi igraju Jelena Simić, Ivona Čović Jaćimović, Lazar Đurđević i Branko Ilić.
Šestog marta na sceni Zetskog doma predstaviće se Korifej teatra i „Krst sa petokrakom“ (Velizar Radonjić), u režiji Zorana Rakočevića. U predstavi igraju Đorđije Tatić, Anđelija Rondović, Pavle Bogojević, Danica Rajković, Nemanja Todorović, Lazar Đurđević i Luka Stanković.
Osmi mart rezervisan je za koreodramu „Jovana Lukina“, u produkciji Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Predstava je inspirisana istoimenim filmom Živka Nikolića a izvode je Jovana Brnović i Miloš Kašćelan.
Sljedeće večeri, devetog u mjesecu, glumice Marija Maša Labudović i Milica Šćepanović igraju svoju predstavu „Safra“. Glumice potpisuju adaptaciju i režiju, a predstava nastala po motivima teksta „Važnije polovice“ (Beatrica Kurbel i Mirna Rustemović).
Posebno zanimljiv projekat je predstava „White rabbit red rabbit“, autora Nasima Soleimanpura, dramskog pisca iz Irana. Predstava je od svoje premijere odigrana u preko 30 zemalja i njena specifičnost je u tome što je svaki put igra drugi glumac, koji prije izlaska na scenu nije pročitao scenario. 13. marta će se ovu predstavu na sceni „Zetskog doma“ izvesti glumica Jelena Laban.
Polovinom mjeseca, 15.3. crnogorski glumac Momčilo Otašević i njegov kolega Vladimir Posavec-Tušek donose nam predstavu „Tesla – prilagođavanje anđela“, koju je Posavec-Tušek i režirao.
Osamnaestog marta Slavko Kalezić će publici na Cetinju predstaviti svoju monodramu „Soulfood“, nastalu po tekstu Žane Poliakov.
Sljedeće večeri na repertoaru je muzičko-poetski performans grupe EufonijArt – „MetaLpoetika“. Režiju performansa potpisuje profesorica maternjeg jezika Sonja Šaković, a autorka proznog teksta je Tatjana Zeković.
„Neko bolje mjesto“, u režiji Andrije Mugoše, koji pored toga potpisuje i dramaturgiju sa svojim kolegom Arminom Behremom, izvešće Milica Šćepanović i Jovan Krivokapić i to 21.3.
Kazalište Moruzgva gostuje nam 23. marta sa predstavom „Ništa im neće bit'“, duodramom protkanom humorom. Tekst Tanje Mravak adaptirala je i režirala Tamara Damjanović, a igraju Ecija Ojdanić i Frano Mašković.
I veče 24. marta će obiježiti gostovanje produkcije iz Hrvatske, ovoga puta Umjetničke organizacije „Arterarij“. Oni će izvesti autorski projekat Romana Nikolića – „Na dnu oceana postoje neki svjetovi“. Predstava je nastala po motivima Euridipove „Medeje“, a u tekst je ugrađena in dokumentarna građa o slučajevima infanticida.
Svjetski dan pozorišta – 27.3. obilježiće predstava Dramskog studija Prazan prostor – „Majka zemlja“, rediteljke Minje Novaković. U predstavi inspirisanoj autobiografijom „Živjeti moj život“ (Ema Goldman), glume Mirjana Spajić, Maja Čampar i Jelena Đukić.
Još jedna plesna predstava biće izvedena 28. marta, a riječ je o renomiranoj baletskoj trupi „Ballo“ i njihovoj predstavi „Krik“. Koreografiju potpisuju Tamara Vujošević Mandić i Slavka Nelević.
Dvadesetdevetog iz Makedonije dolazi nezavisna pozorišna grupa Štrih, sa predstavom „Vilica Ibena Bajersa“, koju je po tekstu Filipa Grujića režirao Boris Vasilevski. Tema predstave je univerzalna – ljudska praznina i dekadencija.
30. u mjesecu nezavisna scena Bunt zaokružiće „Dane nezavisne scene“ predstavom „Mozgu, ćao!“ čiji tekst i režiju potpisuje Sandra Vujović, a u kojoj igraju Jelena Simić, Đorđije tatić, Anđelija Rondović i Lazar Đurđević.
Cijene karata za pojedinačne predstave iznose 3 eura, a u ponudi su i posebne promocije: za dvije kupljene ulaznice dobija se treća gratis, a paket ulaznica za sve predstave koje igraju u martu košta 20 eura.