Zetski dom

Devet gostovanja Kraljevskog pozorišta Zetski dom pasoš za evropski put u kulturi

Misija Kraljevskog pozorišta Zetski dom je da otvori vrata teatra. Da pozorište bude dom u kome ćemo slobodno govoriti, razgovarati, vidjeti predstave koje nas neće ostaviti ravnodušnim I koje će poslati poziv da se opet vidimo, u pozorištu. Ipak, postoji još jedna, a to je da predstave žive i na scenama drugih teatara. Produkcije Zetskog doma do kraja godine, čeka devet gostovanja na prestižnim festivalima I pozorištima u inostranstvu. Upravo zbog toga, ostvaruje se i taj cilj – plan “Kraljevsko pozorište- Ambasador kulture” u kome će se ostvariti i obnoviti najznačajnije saradnje sa teatarskom zajednicom zemalja bivše Jugoslavije kao i dijela Evrope.

Nakon festivala Kvartieri del arte u Italiji, o kome je pisao italijanski dnevnik Koriere dela sera, i subotičkog Desirea, Zetski dom dobija poziv da energiju predstava “Dokle pogled seže” i “Leptir”, viđenu i doživljenu na ovim pozorišnim smotrama, ponovi. Tako, režija Andraša Urbana, po tekstu crnogorskog pisca Aleksandra Radunovića, “Leptir” će gostovati 6. jula u Bitolu, u Makedoniji, u Naroden teatru Bitola. Potom, 7. septembra ovaj komad biće odigran i u Sloveniji, Glej Gledališču u Ljubljani. S druge strane, autorski komad jednog od vodećih evropskih reditelja, Arpada Šilinga, predstava “Dokle pogled seže”, vidjeće se na scenama: Zagrebačkog kazališta mladih u Hrvastkoj, 30. aprila, Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani 30.maja, Narodnog pozorišta Sombor 17. juna. Tokom ljeta ova predstava gostovaće i u Makedoniji 5. jula, u Naroden teatru Bitola, a na jesen i na Festivalu MESS u Sarajevu – 8. oktobra, kao i u Mađarskoj, u Budimpešti – u pozorištu Traffo Budapest theatre 4.novembra. Takođe, još jedna predstava pridružuje se teatarskim putovanjima. Predstava “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, režija Diega de Bree, po tekstu Kena Kejsija, biće gost Beogradskog dramskog pozorišta 1. aprila.

Ukupno devet gostovanja, devet su prilika da se vidi crnogorska umjetnost van njenih granica, da se o Crnoj Gori govori zbog umjetnosti , da pozorište bude najbolji način, neka vrsta pasoša za Evropu, evropsku kulturu. Na ovaj način Kraljevsko pozorište Zetski dom zajedno sa cijelom crnogorskom kulturnom scenom ulazi u reprezentativnu misiju povezivanja.