Zetski dom

Kraljevsko pozorište Zetski dom priprema novu predstavu

Italijanska rediteljka postavlja na scenu “Najokrutnijeg čovjeka”

UKraljevskom pozorištu Zetski dom počele su probe za novu predstavu “Najokrutniji čovjek”, u režiji italijanske rediteljke Monike Napo, po tekstu italijanskog autora Đan Maria Ćerva (Gian Maria Cervo). Ovaj komad premijerno biće izveden u aprilu, a Napo će raditi sa ekipom glumaca koju čine: Pavle Popović, Aleksandar Gavranić, Zoran Vujović, Petar Novaković i Ana Vujosević.

Ovaj komad progovoriće o temama koje oduvijek potresaju i intrigiraju, postaviti pitanja: Šta predstavlja pravu okrutnost u društvu I vezama ? Da li je moguće imati moć I imati vezu u kojoj postoji povjerenje? Takođe, kako navodi rediteljka, tekst Đan Maria Ćerva, u središte pozicionira tezu Oskara Vajlda da su “Sve veze seks, a seks je moć”, neizbježno stavljajući u samu srž drame I pitanje – “Da li je seks taj koji ima prevlast nad svim ostalim”?.

“Takva pitanja stoje u pozadini cijele drame, koju formira niz trenutaka koji nijesu povezani vremenski ni logički. Jedini lik koji putuje kroz ovaj dramski tekst je Voiko, izmišljeni lik, koji juri kroz vijekove i dobar je prijatelj jako moćnih ljudi. Kvalitet konverzacije određuju pojmovi kao što su: moć, ljubavne veze i seks. U scenama sa Virdžinijom Vulf debatuje se o seksu i o tome kako biti homoseksualac otvoreno, šta je to značilo u ranim godinama 20.vijeka, o svim razlikama između muškaraca i žena koje su tada postojale”, kazala je italijanska režiserka Monika Napo.

Monika Napo već na samom početku rada na predstavi vjeruje da će komad uspjeti da iznese ovako intrigantne i intenzivne teme zbog prirode crnogorskog podneblja, hrabrosti koju glumci nose u sebi.

“Nevjerovatna ljepota Kraljevskog pozorišta Zetski dom omogućiće mi da postavim ovaj komad budući da ima nevjerovatnu energiju, koja je već sama po sebi moćna. Na taj način stavićemo fokus na likove, svaka scena biće malo poglavlje sama po sebi. Takođe, fokusiraću se na svjetl , za mene kao reditelja upravo svjetlo i glumci glavni su činioci. Dopadaju mi se crnogorski glumci, darežljivi su i veoma srčani, valjda upravo zbog prošlosti ove zemlje, i načina na koji se svaki njen stanovnik nosi sa tom prošlošću. Lako je njima da igraju jake, intenzivne scene, ne boje se da rizikuju i da se izlože. To su za mene najbolji kvaliteti u teatru, baš kao što sam i uvjerena da je potreba za pozorištem, zapravo potreba da budemo sa drugim ljudima, tako se osjećamo manje usamljeno”, kazala je Monika Napo započinjući rad na novoj predstavi.

Monika Napo je italijanska rediteljka, pozorišna i filmska glumica. Najpoznatija je po ulozi koju je uz Roberta Beninjija ostvarila u filmskom ostvarenju Vudija Alena iz 2013.godine “To Rome with love (Rimu sa ljubavlju)”, u kome ostale uloge igraju :Alek Boldvin, Penelope Kruz, Vudi Alen, Elen Pejdž, Alison Pil i drugi.

Njene zapažene uloge bile su u filmovima: Come Undone (2010) , A Magnificent Haunting (2012), Estate romana (2000) , L'uomo in più (2001), Non è giusto (2001) , Agata e la tempesta (2004), Una moglie bellissima (2007), Sabato, domenica e lunedì (2005) , Cosa voglio di più (2010).