Zetski dom

Na ovogodišnjem Festivalu internacionalnog alternativnog teatra – FIAT iz Podgorice, koji se završava danas, nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je glumici Sanji Vujisić za ulogu u predstavi “Ana Karenjina”, koju je prema istoimenom romanu L.N.Tolstoja režirao Mirko Radonjić, u koprodukciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Dramskog studija “Prazan prostor”.

“Uloga koju ostvaruje mlada crnogorska glumica Sana Vujisić u izuzetno zahtjevnom zadatku koji je postavljen pred nju u predstavi “Ana Karenjina”, upućuje na glumicu raskošnog umjetničkog aparata, koja hrabro i iskreno u prvi plan iznosi klasičnu dramsku situaciju na inovativan i alternativan način”, obrazložio je žiri.

Specijalnu nagradu za savremeno čitanje dramske klasike žiri je dodijelio reditelju Mirku Radonjiću.

“Predstava “Ana Karenjina” se može svrstati u jedan od važnijih pozorišnih iskoraka u sferi crnogorske alternativne scene, koji upućuje na dobro promišljanje što znači pozorište danas i koja su njegova moguća sredstva djelovanja”, naveo je žiri u obrazloženju.

Žiri je radio u sastavu: Sonja Vukićević, koreografkinja i balerina – predsjednica i članovi: Dragana Tripković, dramaturškinja, Žana Gardašević-Bulatović, glumica i Dejan Ivanić, glumac.

Zahvaljujući bogatoj i kvalitetnoj selekciji različitih programa u okviru ovogodišnjeg izdanja Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT, publika je proteklih deset dana bila u prilici da vidi teatre i umjetnike iz Italije, Francuske, Slovačke, Mađarske, Kipra, Španije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i zemlje domaćina – Crne Gore.

(foto: Ana Kašćelan / Vladimir Martinović)