Zetski dom

Novembarski repertoar u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” biće najsadržajniji od početka pandemije koronavirusa do danas. Naime, tokom 30 dana na programu će biti 14 događaja, među kojima dvije premijere i tri gostovanja.

Premijera predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf?”, po tekstu Edvarda Olbija, u režiji Paola Mađelija, na repertoaru je u utorak, 2. novembra (20:00h). U srijedu i u četvrtak, u isto vrijeme, slijede reprizna izvođenja.

U srijedu, 10. novembra predstava “Ana Karenjina” gostuje u dvorani “Park” u Herceg Novom (19:00h). Riječ je o koprodukcionom projektu s Dramskim studiom “Prazan prostor”, dok je komad, prema motivima istoimenog djela L.N.Tolstoja, postavio reditelj Mirko Radonjić.

Novembarski repertoar u Kraljevskom pozorištu obilježiće još jedna premijera. Naime, prvo izvođenje predstave “Tobelija, mimikrija”, po motivima poznate drame Ljubomira Đurkovića, u režiji Mirjane Medojević, zakazano je za subotu, 13. novembra (19:00h). Reprizna izvođenja slijede u ponedjeljak i utorak, 15. i 16. novembra, u istom terminu.

Petak, 19. novembar biće posvećen sjećanju na nedavno preminulog glumca Ž.P. Belmonda. Tom prilikom, u saradnji s Crnogorskom kinotekom, biće upriličeno Filmsko veče (20:00h), tokom kojeg će biti prikazano jedno od najznačajnijih ostvarenja Francuskog novog talasa iz 1960. godine – “Do posljednjeg daha”, reditelja Ž.L.Godara.

U nedjelju, 21. novembra, predstava “Ana Karenjina” prvi put će biti izvedena van granica Crne Gore, i to na Međunarodnom regionalnom festivalu savremenog pozorišta Desire Central Station u Subotici. Izvođenje je zakazano za 19:00h u Pozorištu “Kosztolányi Dezső”.

U ponedjeljak, 22. novembra, u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” gostuje Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje s predstavom “Pola pola” (20:00h), koju je, po tekstu Milene Bogavac, režirao Branko Ilić.

U utorak, 23. novembra, publiku očekuje predstava “Kapital” (20:00h). Riječ je o prvoj balkanskoj dramatizaciji jednog od najuticajnijih tekstova u istoriji čovječanstva i najvažnije djelo njemačkog ekonomiste i filozofa Karla Marksa. Predstavu Kraljevskog pozorišta, realizovanu 2018. godine uz podršku EU programa Kreativna Evropa u okviru projekta Collective Plays!, režirao je Andraš Urban.

Predstava “Čikaške perverzije”, koja je premijerno izvedena u septembru, na repertoaru će biti u petak i u subotu, 26. i 27. novembra (20:00h). Komad je režirao Zoran Rakočević, prema tekstu jednog od najznačajnijih savremenih dramskih pisaca Dejvida Memeta.

U utorak, 30. novembra, repertoar će biti zaključen predstavom “Rani jadi” (19:00h), koja je premijerno izvedena takođe ove godine. U komadu, po motivima istoimenog djela Danila Kiša, u režiji Petra Pejakovića, učestvuju učenici cetinjskih osnovnih i srednjih škola.

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” i ovom prilikom podsjeća javnost da prisustvo predstavama i programima podrazumijeva poštovanje epidemioloških mjera o kojima se publika detaljnije može informisati ovdje.

Ulaznice za programe na matičnoj sceni prodaju se na biljetarnici Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” radnim danima u periodu 10:00-13:00h i 18:00-20:00h. Broj telefona za informacije je 067 428 655.

(scena iz predstave “Tobelija, mimikrija” – foto: Duško Miljanić)