Zetski dom

Formiran glumački ansambl u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

Kraljevsko pozorište Zetski dom formiralo je glumački ansambl koji čine diplomirani dramski umjetnici: Goran Vujović, Vule Marković, Jelena Laban, Marija Labudović Jelica Vukčević.

Najstariji državni teatar u Crnoj Gori, osnovan 1884. godine a danas organizovan kao narodno pozorište, prvi put nakon skoro sedam decenija dobio je stalni glumački ansambl, koji će za početak brojati pomenutih pet umjetnika.

U narednoj godini Zetski dom će proširi svoj glumački ansambl za još pet stvaralaca, kako bi u punom kapacitetu korespondirao sa utvrđenom umjetničkom koncepcijom i repertoarskom politikom od javnog interesa.

Na taj način, Kraljevsko pozorište Zetski dom ostaće vjerno misiji crnogorskog i evropskog teatra, po kojoj je, zbog dosadašnjih rezultata na brojnim poljima, prepoznato u širem regionalnom i evropskom kontekstu.


Biografije glumaca


fotografisao: Duško Miljanić

Goran Vujović (1966) je glumac koji svojim integritetom i radom, lucidnošću i šarmom, kako u institucijama tako i van njih (The books of knjige), godinama plijeni autentičnim kreativnim angažmanom i britkom inteligencijom. U Kraljevskom pozorištu Zetski dom dokazao se ulogom u predstavi “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, u režiji Diega de Bree.

Završio je Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju, studijski program gluma. u klasi prof. Branimira Popovića. U dosadašnjoj pozorišnoj karijeri odigrao je niz uloga sarađujući sa eminentnim regionalnim rediteljima: „Šćeri moja“, „Učene Žene“, „Ženidba“,  „Ekvinocio“, „Zimska bajka“, „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“, „Bure baruta“.


fotografisao: Danilo Novović

Vule Marković (1989) je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Stekao je iskustvo ne samo na scenama crnogorskih teatara, već i na filmu i u TV serijama, gdje za kratko vrijeme ostaje zapažen i postiže rezultate. U Kraljevskom pozorištu Zetski dom dokazao se ulogom u jednoj od najizvođenijih predstava Zetskog doma – ”Bog masakra” u režiji Siniše Evtimova, kao i u projektima: “Kučka” u režiji Arpada Šilinga, “Tri sestre” u režiji Branislava Mićunovića i „Porodica sjećanja“ trupe Fura dels Baus. U drugim teatrima bilježi uloge u predstavama: „Urnebesna tragedija“, „Pogled s mosta“, „Snežana i sedam patuljaka“, „Romeo i Julija“, „Tre sorelle“, „Modro blago“, „Bura“, „Ne igraj na Engleze“, „Mi djeca sa stanice Zoo“, „Ukroćena goropad”, „O miševima i ljudima“, „Bokeški d mol“, „Istraga“, „Ivo Vizin kapetan od snova“. Dobitnik je Godišnje nagrade CNP za umjetnički doprinos u 2015, kao i Nagrade za glumačko majstorstvo na međunarodnom lutkarskom festivalu u Podgorici za predstavu „Romeo i Julija“.


fotografisao: Filip Kršić

Jelena Laban (1998) je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju završila osnovne studije glume u klasi profesora Branislava Mićunovića. Trenutno je na master studijama glume, u klasi istog profesora. Već je tokom studija izabrana na audiciji za ulogu u predstavi „Kapital” u režiji Andraša Urbana, a u produkciji Zetskog doma. Iako mlada glumica, već bilježi iskustvo u radu sa sjajnim rediteljima kao što su: Andraš Urban, Jernej Lorenci, Tomi Janežić, Branislav Mićunović. Igra u četiri predstave na živom repertoaru Zetskog doma: „Kapital”, „Razgovori o ljubavi”, „Tri sestre” , „Nije to to, studije Fausta”. Takođe, Laban je dobitnica nagrade za najbolju mladu glumicu na Festivalu u Nišu, za ulogu u predstavi „Kapital”. Takođe glumi i u predstavi CNP „Posjeta“.


fotografisao: Duško Miljanić

Marija Labudović (1995) je diplomirala u klasi profesora Branislava Mićunovića i Branka Ilića. U Zetskom domu glumi u jednoj od najizvođenijih predstava „Bog Masakra“, u režiji Siniše Evtimova, a igrala je i u projektima: „Zašto ostajemo u provinciji“, reditelja Blagoja Micevskog i „Lažna sjećanja“ španske trupe Fura dels Baus. U drugim teatrima igrala je u projektima: „Tre sorelle”, „Gorska drama”, „Mali pirat”, „Ljepotica i zvijer”, „Bokeški D-moll”, „Medvjed i Prosidba”. Marija bilježi uloge i u filmovima i serijama.


fotografisala: Nada Vojinović

Jelica Vukčević (1992) diplomirala je na FDU Cetinje u klasi profesora Branimira Popovića. Pokazala je svoj glumački talenat što ju je u kratkom vremenu preporučilo crnogorskim rediteljima koji su voljeli da rade sa njom. Igrala je u projektima: „Mi djeca sa stanice ZOO“, „Kavez“, „Modro blago“, „Mačor u čizmama“, „U plamenu“, „Vernisaž“, „Spaseni“, kao i u amaterskim pozorišnim projektima, filmovima i serijama. Dobitnica je nagrada za najbolju žensku ulogu za amatersku predstavu „Hor“, KUD Zarja, Celje, Slovenija i Specijalne nagrade glumačkoj ekipi, 39. Festivalu Mojkovačka filmska jesen.