Zetski dom

Potencijali saradnje Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Hrvatskog narodnog kazališta – HNK iz Zagreba u narednom periodu, ove sedmice bili su u fokusu razgovora rukovodstava dvije teatarske kuće. I dok je danas riječ o institucijama koje pripadaju Evropskoj teatrskoj konvenciji, radi se o dva pozorišta čija saradnja datira još iz 1910. godine.

Upravo tada, Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, koje je u to doba nosilo naziv Zemaljsko hrvatsko narodno kazalište, gostovalo je u “Zetskom domu”, a te se turneje – u svjetlu razgovora o budućoj saradnji dva teatra – prisjećamo i danas. Bilo je to prvo gostovanje jednog pozorišta sa strane u istoriji Crne Gore, u koju bi sve do tada tek povremeno dolazile putujuće trupe.

Gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta pratila su dva jubileja – na Cetinju je proslavljano 50 godina vladavine knjaza Nikole, dok je u Hrvatskoj obilježavano 70 godina od početka pozorišnog profesionalizma. Uzevši u obzir sve navedeno, naročito je važno istaći da je zagrebački teatar pripremio upravo komad knjaza Nikole “Balkanska carica”, čija je premijera upriličena u “Zetskom domu”. Kasnije, ta predstava će u niz navrata biti prikazana i na matičnoj sceni HNK u Zagrebu.

Ansambl Hrvatskog narodnog kazališta turneju na Cetinju počeo je 13, a završio 18. avgusta 1910. godine, pri čemu je izvedeno šest predstava, uz jednu prateću komediju u jednom činu. Na samom početku, 13. i 14. avgusta, zagrebački ansambl predstavio je publici u “Zetskom domu” do tada nepoznate komade “Ekvinocijo” (Ivo Vojinović) i “Bezdušnu šalu” (Sem Beneli).

Potom, 15. avgusta, upriličena je premijera “Balkanske carice”. U predstavi, čiji je reditelj bio Josip Bah, uloge su tumačili Andrija Fijan, Franjo Sotošek, Bogumila Vilhar, Mila Dimitrijević, Josip Papić, Josip Anić, Milivoj Barbarić, Stjepan Lijanka, Andrija Gerašić, Franjo Stipetić i Vjekoslav Velić.

Dan kasnije, uslijedilo je izvođenje Šekspirovog “Hamleta”, a 17. avgusta “Elektre”, uz komediju u jednom činu “Ono Nešto”. Turneja HNK na Cetinju završena je predstavom “Moral gospođe Dulske”, koja je izvedena 18. avgusta.

Rukovodstvo i ansambl zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta primili su kralj Nikola i kraljica Milena. Kralj je tom prilikom uručio Ordene za nezavisnost Crne Gore i Zlatnu medalju za revnost, uz srdačno razmijenjene riječi zahvalnosti, koje je prenijela i tadašnja štampa.

Opširnije o nedavnom susretu rukovodstava “Zetskog doma” i Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba pročitajte ovdje.

Aktivnosti Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” mogu se pratiti i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Twitter, kao i putem Viber kanala.

(foto: Zetski dom / arhiva)