Zetski dom

U srijedu, 26.juna 2024.godine, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom sa početkom u 20 sati održaće se koncert CSO, nastao kao saradnja između Muzičkog centra Crne Gore i Muzičke akademije, sa ciljem promovisanja mladih i perspektivnih studenta. Koncert će se održati pod dirigentskom palicom Marka Korovića.

Šef – dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra od sezone 2023/2024, Mark Korović (rođen 1987. godine), završio je horsko i orkestarsko dirigovanje na Sorboni u Parizu. Takođe, ima diplomu orkestarskog dirigovanja sa Konzervatorijuma za muziku u Parizu i diplomu master studija horskog dirigovanja sa Visoke škole za muziku u Ženevi, Švajcarska.
Mark Korović je od 2014. godine redovno radio sa horom francuskog radija (Radio-France) i horom Aksentus (Accentus), na turnejama, radijskim nastupima, snimanjima, pripremama koncertima, zatim sa Zborom hrvatskog radija, vokalnim ansamblom SWR, WDR horom, English Voices, Horom grada Madrida i španskog radija i televizije. Takođe je sarađivao sa Horom holandskog radija i Horom Radio-televizije Srbije. Sarađivao je sa ansamblom Končerta Kelna, Hrvatskim baroknim orkestrom, Haškim kamernim orkestrom, Orkestrom Hrvatske radiotelevizije, kao i sa Nacionalnim orkestrom Monpeljea.
Dio je brojnih operskih podukcija, u Nacionalnoj operi Monpelje, Ruanskoj operi, pozorištu Jelisejskih polja i pozorištu u Beču.
Nastupao je i ostvario uspješne saradnje sa priznatim umjetnicima, kao što su: Sir Simon Ratle, Daniel Harding, Alan Gilbert, Gustavo Dudamel, E. P. Salonen, Daniele Gati, Klaus Makela, Lahav Sani, Luis Langree, Stefan Denev, Herbert Blomstedt, Filip Jordan, Lorens Ekuilbei , L. G. Alarkon, J. van Zveden… Mark Korović učestvuje na brojnim festivalima: Mozartwoche u Salzburgu, Rencontres Musicales d'Evian, Festival de Radio-France u Monpeljeu, Mozart festival u Njujorku, Festival Baltičkog mora u Štokholmu kao i operskom festivalu Aix en Provence i u najvećim koncertnim salama: Elbphilharmonie, Paris Philharmonie, Lincoln Center, Tokio Opera City…
Godine 2017. imenovan je za direktora Hora mladih Pariza, hora Švedskog radija sezone 2018-2019, muzičkog direktora orkestra Kolon od septembra 2022, a od septembra 2023. za šefa dirigenta Simfonijskog orkestra Crne Gore.Priređuje brojne masterklase širom Evrope (Hag, Oslo, Valensa, Zagreb…) i redovno je član žirija na međunarodnim takmičenjima.
Mark Korović je angažovan kao profesor dirigovanja na Regionalnom konzervatorijumu u Parizu.

Na koncertu ćete imati priliku da čujete sljedeće soliste:
Marija Sinđić (flauta) je rođena u Beranama. Osnovnu muzičku školu završava u Bijelom Polju, u Kotoru srednju muzičku školu “Vida Matjan”nakon čega upisuje Muzičku akademiju na Cetinju u klasi prof. Marije Djurdjević Ilić. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima se izdvajaju: druga nagrada na takmičenju “Davorin Jenko” 2017, prva nagrada na takmičenju “Tahir Kulenović”2018., druga nagrada na takmičenju ” Davorin Jenko” 2019, druga nagrada na takmičenju”Ohridski biseri” 2019 i prva nagrada na državnom takmičenju 2023.Na međunarodnom festivalu “Flauta and me” 2019. i 2023. bila je jedna od predstavnika Crne Gore. Pohadjala je seminare kod renomiranih profesora i flautista poput Peter Lukas Grafa, Felix Renglija, Dejana Gavrića i mnogo drugih.
Lucija Ulićević (klavir) rođena je u Baru. Osnovno muzičko obrazovanje je stekla u ŠOMO “Petar II Petrović-Njegoš”, u klasi prof. Mirjane Rajčić i prof. Ane Vukazić i završila kao đak generacije. Srednje muzičko obrazovanje nastavlja na SMŠ “Isidor Bajić” u Novom Sadu, u klasi mr Olge Borzenko. Dobitnik je više od 25 prvih nagrada na lokalnim i međunarodnim takmičenjima, Vidovdanske nagrade grada Novog Sada za postignute rezultate na takmičenjima u toku školske 2021/22. i 2022/23. godine, kao i stipendije za talentovane učenike Ministarstva prosvjete Crne Gore. Pored nastupa kao solista intezivno se bavi i kamernom muzikom, sa svojim triom “Les Beatitudes”, sa kojim je imala nastupe na brojnim koncertima i takmičenjima. Svoje školovanje nastavila je na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora klavira i pijaniste Bojana Martinovića. Na prošlogodišnjem festivalu “Barski ljetopis”, u okviru programa “bARS”, nastupila je na koncertu barskih studenata muzičkih akademija.

David Marton (gitara) je osnovno muzičko obrazovanje stekao u svom rodnom gradu Vršcu, u školi “Josif Marinković”. Srednju muzičku školu “Davorin Jenko” završava u Beogradu nakon čega upisuje Muzičku akademiju na Cetinju, u klasi gitariste, profesora Danijela Cerovića. Tokom školovanja je dobitnik brojnih nagrada sa državnih i međunarodnih takmičenjima. Kao solista i kamerni muzičar je nastupao na festivalima širom Crne Gore i bio polaznik majstorski radionica priznatih umjetnika i pedagoga poput Antona Baranova, Margarite Eskarpa, Maka Grgića. Od svoje 19. godine intezivno se bavi i pedagogijom. Trenutno je angažovan je kao profesor gitare u muzičkoj školi “Vida Matjan” u Kotoru i u muzičkoj školi u Tivtu, a njegovi učenici su dobitnici brojnih nagrada na takmičenjima što je rezultiralo njegovom angažmanom kao člana žirija na državnom kao i međunarodnom takmičenju Fantast u Srbiji. Trenutno je na završnoj godini master studija u klasi prof. Danijela Cerovića.
Viktor Huter (violina) rođen je na Cetinju gdje je završio osnovnu i nižu muzičku školu u klasi profesorice Tanje Bogdanović. Sa 13 godina upisuje srednju muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici u klasi profesora Vilija Ferdinandija i Marka Simovića, a kao šesnaestogodišnjak osnovne studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Vujadina Krivokapića. Trenutno je na prvoj godini master studija u klasi profesora Mikhaila Bereznjickog. U toku školovanja imao je priliku da se usavršava kod eminentnih muzičara kao što su: Roman Simović, Stefan Milenković, Arkadij Winokurow, Anton Martynov, Gordan Nikolić, Ivo Stankov, Anna Wandtke, Sreten Krstić, Dmitrii Prokofiev i Julia Fischer. Nastupao je kao solista sa Crnogorskim orkestrom mladih, Revijskim orkestrom Allegro vivo i studentskim orkestrom Muzičke akademije Cetinje. Povremeno nastupa i kao član Crnogorskog simfonijskog orkestra, Crnogorskog orkestra mladih i regionalnog kamernog orkestra Camerata Balcanica. Član je klavirskog tria Aeternum i gudačkog kvarteta Gosl.

PROGRAM:
W.A.Mozart: Figaro, uvertira
W.A.Mozart: Koncert za flautu K313 (prvi stav)
W.A.Mozart: Klavirski koncert br. 23 (drugi stav)
M. Giuliani: Gitarski koncert br. 1 (treći stav)
C. Saint – Saens: Introdukcija i Rondo Capriccioso