Zetski dom

Kraljevsko pozorište osvojilo još jedan evropski fond

Lider novog regionalnog prekograničnog EU projekta – naredne dvije godine nove produkcije sa Italijom i Albanijom

Nakon brojnih uspjeha koji su obilježili rad Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju u protekle četri godine, prevashodno proboja na internacionalnu scenu kroz projekat EU Collective plays!, najstariji crnogorski teatar ulazi u još jednu važnu evropsku saradnju, ovoga puta kao lider. Projekat ADNICH (Jadranska mreža umjetničkih produkcija sa ciljem boljeg razvoja i zaštite nematerijalnih kulturnih dobara ), Kraljevsko pozorište dobilo je preko programa INTERREG IPA, prekogranična saradnja “Italija-Albanija-Crna Gora”, koji predstavlja pretpristupni program Evropske unije, a u njemu će kao partnere imati Međunarodni teatarski institut, te Univerzitet Salento (odjeljenje za istoriju, društvo i humanističke studije) iz Italije, kao i Opštinu Pogradec i FDU Tirana iz Albanije.

Cilj projekta ADNICH, koji će trajati dvije godine, je stvaranje mreže na južnom Jadranu između Italije, Albanije i Crne Gore, koja će se prvenstveno baviti promocijom nematerijalnih kulturnih dobara ovih zemalja kroz umjetnost i pozorište. Projekat će u fokusu imati zaštitu različitosti u ekspresijama tri naroda, identita i tradicije, a u cilju stvaranja novog, inovativnog preko-graničnog proizvoda.

“Program predstavlja sa jedne strane veličanje mediteranske kulture, a u isto vrijeme tretira probleme koji postoje u ovom podneblju kao sto su problemi među entničkim manjinama, dolazak i integracija emigranata, odnosi i razlike među polovima, u smislu postojanja patrijarhalnog sistema, koji će, ukoliko se budu pravilno tretirali , omogućiti nove umjetničke i kulturne izazove u smislu pozorišnih produkcija. Kroz projekat ADNICH ove teme će biti tretirane i promovisane u širem internacionalnom prostoru”, saopšteno je iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Vrijednost projekta je milion eura, a nakon njegove prve faze – antorpološkog istraživanja, koju sprovodi partner na projektu – Univerzitet Salento, kako objašnjavaju u Zetskom domu, radiće se na stvaranju teatarskih rezidencija u smislu radionica, koje će ukljucivati pripadnike sve tri zemlje, sa ciljem stvaranja zajedničkog proizvoda koji će biti promovisan u okviru južno-jadranskog festivala eksperimentalnog teatra.

”Kad se govori o lokalnom stanovništvu zemalja učesnica, misli se na lokalne zajednice, javne ustanove, škole, umjetničke akademije, istaknute ličnosti u svakoj od zajednica kao i lokalne umjetnike, a u širem smislu će se stvarati zajednički turisticki proizvod, koji se odnosi na južno-jadranski lokalitet i nematerijalna dobra koja ova regija ima da ponudi”, saopštili su u Kraljevskom pozorištu.

Opšti cilj projekta ADNICH jeste pametno upravljanje prirodnim i kulturnim dobrima u cilju razvoja prekograničnog održivog turizma i promociji regije južnog Jadrana. Poseban cilj je ojačavanje saradnje među relevantnim institucijama i pojedincima regije južnog Jadrana u cilju stvaranja novih i inovativnih kreativnih prozivoda. U programu čiji je cilj fokus na donji prostor Jadranskog mora i osnaživanje ovog podneblja, Crna Gora i Albanija učestvuju cijelom teritorijom, dok Italija učestvuje sa regijama Pulja i Molize. INTERREG IPA formira se kao jadranski program za period 2014-2020. Nastaje zbog stvaranja potrebe za novim programima koji ce pomoći Jadransko-jonsku makroregionalnu strategiju i ojačati odnose izmedju Italije, Albanije i Crne Gore.