Zetski dom

Kraljevsko pozorište u Novu godinu sa sedam premijera kod kuće

AMBASADOR CRNOGORSKE KULTURE U INOSTRANSTVU

Stara godina je na izmaku, doba je kada pravimo svoje bilanse i pravimo planove za narednu. Kraljevsko pozorište Zetski dom otvorilo je sezonu povezavši se sa svojom publikom emocijama i razumijevanjem, već prvom premijerom. Autorski komad vodećeg evropskog reditelja Arpada Šilinga, predstava „Dokle pogled seže“, pomjerio nas je, zasmijao i rasplakao donijevši nam ogoljenu priču o našoj stvarnosti, progovorivši o gorućim problemima današnjice na parčetu jedne Balkanske zemlje, iz koje, zbog nezaposlenosti, iznevjerenih očekivanja i novog iščašenog poimanja vrijednosti, mnogi odlaze u nadi da će negdje drugo pronaći sreću, ako je tamo uopšte ta sreća, vraćajući se u Crnu Goru po nadu i smisao.

U 2017. slijede premijere, gostovanja najboljih predstava iz regiona i Evrope, koncerti, ali i gostovanja predstava Kraljevskog pozorišta na prestižnim festivalima i pozorišnim kućama u inostranstvu. Već šestog februara na sceni Kraljevskog pozorišta biće izvedena premijera komada „Medeja“, koprodukcija sa zagrebačkim teatrom Eurokaz, u režiji Branka Brezovca, a po tekstu Ljubomira Đurkovića. Na proljeće slijedi novo izdanje MIT festivala i dvije premijere. Tokom aprila svoje prvo izvođenje imaće predstava za najmlađe „Kapital za djecu“, u režiji Petra Pejakovića koji je radio na ovom komadu sa učenicima sa Cetinja i predstave „Najokrutniji čovjek“, po tekstu italijanskog pisca Gian Maria Cerva, a u režiji poznate italijanske rediteljke i glumice Monike Napo.

U septembru umjetnička sezona nastavlja se premijerom predstave „Noć”, po tekstu Aleksandra Radunovića, u režiji Andreja Cvetanoskog; u oktobru koprodukcija sa Crnogorskim narodnim pozorištem “Ženidba”, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Egona Savina ; U novembru će po tekstu Mirjane Medojević biti premijerno izvedena režija crnogorskog reditelja Mirka Radonjića – predstava “Sin”; Nakon njihovog pojavljivanja u Crnoj Gori na prošlogodišnjem MIT festivalu, kada su sa crnogorskim glumcima izveli rezultat radionice, svjetski poznata španska umjetnička trupa Fura dels Baus, ponovo će raditi u Zetskom domu na komadu Porodica sjećanja u decembru.

Nakon sjajnih koncerata na MIT-u zbog kojih je publika iz svih krajeva Crne Gore išla na Cetinje, ovogodošnji festival ima veliku obavezu da opet bude tako. Takođe, u Kraljevskom pozorištu gostovaće najbolje predstave iz regiona i Evrope, zbog čega će publika, nadaju se u pozorištu iz Prijestonice, ponovo dolaziti na Cetinje vođena umjetnošću.

Posebno poglavlje u životu jednog teatra su gostovanja i predstavljanje njegovog rada pred publikom u inostranstvu. Ova godina i u tom smislu biće uspješna za Kraljevsko pozorište Zetski dom jer će se sa svojim predstavama „Dokle pogled seže“ u režiji Arpada Šilinga ,“Leptir“ , u režiji Andraša Urbana i „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ u režiji Diega de Bree, predstaviti na vodećim festivalima i u prestižnim pozorišnim kućama regiona i Evrope. Turneja koja će uslijediti , zbog brojnih poziva da se ovi komadi vide i van granica Crne Gore, podrazumijeva gostovanja u Sloveniji, Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Time su zaokruženi planovi za 2017. – planovi koji obećavaju jednu dobru godinu. To su ciljevi koji u isto vrijeme obećavaju da vrijednim radom, posvećenošću, planiranjem i prije svega maštom idemo naprijed , makar za stepenicu više . Kod kuće, selekcija predstava koje će Zetski dom proizvesti i dovesti na Cetinje, daju i obećanje zaljubljenicima u umjetnost da će donijeti kvalitet i nadahnuće. Da “Maštom I hrabrošću oblikujemo bolji svijet”, poželjeli su svojoj publici iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom.