Zetski dom

Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja, je od skoro postalo dio izuzetno značajne rute pod nazivom Evropska ruta istorijskih teatara (“The european route of historic theatres“), koja ima za cilj njegovanje kulturne baštine odabranih evropskih pozorišta starih između 1500. i 1900. godine.

Na konferenciji organizacije istorijskih pozorišta Evrope pod nazivom “Priprema istorijskih pozorišta za budućnost” koja se održala od 21. do 23. maja na Hvaru, Kraljevsko pozorište Zetski dom je uvršteno u Jadransku rutu pozorišta, koja je dio Evropske rute istorijskih pozorišta.

Umjetnost pozorišta, nakon završenih pozorišnih predstava, nastavlja da postoji kroz jedan stalni izraz ove umjetnosti a to su pozorišne zgrade. Svaka pozorišna zgrada nam govori nešto o vremenu kada je izgrađena, namjeri svojih graditelja, odnosu između publike i umjetnika, kao i o samoj arhitekturi koja predstavlja istinski značajan uvid u ono što jeste pozorište nekada bilo. Da bi doživjeli ovu jedinstvenu evropsku kulturnu baštinu, odabrana istorijska pozorišta iz Evrope su se povezala u jedinstvenu Evropsku rutu istorijskih teatara ( European route of historic theatres ), podržanu od strane Evropske unije. Evropska ruta se sastoji od različitih djelova puta i tura ( German RouteNordic RouteChannel RouteItalian RouteEmperor Route, Adriatic Route, Italian Route… ), od kojih svaka kombinuje od oko 10 pozorišta, i nudi putovanje kroz kulturnu baštinu Evrope u trajanju od oko nedjelju dana.

Učešćem u Adriatic ruti, Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja će postati i dio asocijacije Perspective – asocijacije istorijskih pozorišta Evrope. Ova organizacija ima za cilj podsticanje i podržavanje konzervacije i restauracije istorijskih pozorišta, objezbjeđivanje kontinuirane razmjene između ovih pozorišta, iniciranje i podsticanje istraživanja, kao i upoznavanje javnosti sa ovim izuzetnim kulturnim evropskim nasleđem. Članovi udruženja čine pozorišta koja su izgrađena između 1500. i 1900.godine.

Uključivanje Kraljevskog pozorišta Zetski dom u ovu evropsku mrežu istorijskih teatara, predstavlja strateški izuzetno važan potez i značajan korak ka očuvanju kulturno-istorijskog okruženja i aktivnog učešća u kreiranju budućnosti istorijskih pozorišta Evrope.

Izvor: Avlija.me