Zetski dom

Kraljevsko pozorište Zetski dom upečatljivo nastavlja sezonu

Slijede „Platonov“, „Faust-Studije“, „Rani jadi“ i „Ljubavno doba“

Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ nastavlja pozorišnu sezonu oslanjajući se na repertoarsku politiku teatra, sarađujući sa renomiranim rediteljima i pozorišnim kućama

Predstavu „Platonov“, po tekstu Antona Pavloviča Čehova režiraće Paolo Mađeli, a premijera je u maju. Nastavak pozorišne godine obilježiće i dvije predstave za mlade. Studio Kraljevskog pozorišta iznjedriće predstavu – „Ljubavno doba“ , režira je Marija Backović, a premijera je predviđena u martu. Kao rezultat obrazovnog segmenta Kraljevskog pozorišta planirana je i predstava„ Rani jadi “ , reditelja Petra Pejakovića. Zadržavajući dobru formulu saradnje sa relevantnim pozorišnim kućama u regionu, Kraljevsko pozorište već je dio koprodukcije radnog naziva “Faust – Studije” prema tekstu “To nije to” slovenske autorke Simone Semenič, u režiji Tomija Janežiča, za koju su probe počele 6. februara u Sarajevu. Ova predstava povezaće prvi put Kraljevsko pozorište Zetski dom, Sarajevski ratni teatar SARTR, Beogradsko dramsko pozorište i Internacionalni teatarski Festival MESS.

Izdanje MIT festivala za 2020. godinu biće održano na jesen. MIT Festival je kroz prethodna izdanja našao put do srca publike pokazavši se važnim i potrebnim njoj, stvaraocima, gostima, Prijestonici Cetinje, kao i cjelokupnoj crnogorskoj kulturi.

Festival je , dobivši svoja tijela, u prethodnom izdanju institucionalizovan, a tročlani Žiri, koji na predlog Umjetničkog vijeća imenuje Savjet, dodijelio je prvi put „Balkansku caricu“, festivalsku nagradu za najbolju predstavu. Nagrada je nazvana po prvoj predstavi koja je izvedena na sceni, kako piše Luka I. Milunović u knjizi „Pozorište Zetski dom, 1884 – 1896“, građevinski još nedovršenog Zetskog doma, prema istorijskoj drami knjaza Nikole I.

Paralelno sa umjetničkim programom i redovnim repertoarom, u Kraljevskom pozorištu do kraja pozorišne godine nastavlja se i obrazovni segment, koji pored Studija Kraljevskog pozorišta čini i Dan umjetničkog obrazovanja, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore. U okviru ovog projekta, do februara do juna Zetski dom posjetiće đaci osam škola iz pet crnogorskih gradova.

Posebnu važnost Kraljevsko pozorište poklanja gostovanjima predstava koje poziva na svoju scenu, kao i sopstvenom predstavljanju van matične scene. Izvodiće se predstave u inostranstvu na nekoliko važnih adresa. Nakon gostovanja Teatra na Vasiljevskom na Cetinju, Kraljevskom pozorištu slijedi reprezentativno gostovanje predstave “Tri sestre” na LOFT Festivalu u Sankt Peterburgu. Planirano je i gostovanje na „Festivalu na raskršću“ u Nišu sa predstavom “Razgovori o ljubavi“ reditelja Jerneja Lorencija, a gostovanja i razmjene, kao izuzetno bitan model komunikacije Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, očekivana su i sa Poljskom, Mađarskom, Slovenijom, Hrvatskom, Makedonijom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.