Zetski dom

Večeras će se Zetski dom predstaviti sarajevskoj publici predstavom ,,Pod oba sunca” koju je po romanu Ognjena Spahića za scenu adaptirala Stela Mišković, dok režiju potpisuje Boris Liješević.

,,Drače porasle u ćutnji uspuzale su uz Svjetionik i obavile srce Bata Lončara i utrobu Danice Lončar. Lična tragedija u opštoj atmosferi stradanja i rata ostavila je mjesta samo za Bol. Veliku, jaku, razarajuću. (…) Ovo je priča o transformaciji koju ljubav, izmučena patnjom, izmrcvarena krivicom, pregažena ćutnjom, pretrpi”, riječi su Stele Mišković, koja osim dramatizacije potpisuje i dramaturgiju.


Govoreći o predstavi, režiser Liješević ističe: ,,Ova priča dolazi iz kolektivnog nesvjesnog (o)sjećaja generacija kojima je jedan stari svijet nestajao pred očima. (…) Po ruševinama starog svijeta već hodaju novi ljudi sa novim frizurama, ishranom, stavovima (…) zajednička im je neplodnost i krik za djetetom, za produženjem vrste, za trajanjem. Krik za životom.”
Predstava će biti odigrana na sceni ,, Pozorišta mladih” Sarajevo, sa početkom u 20 časova. U predstavi glume: Varja Đukić, Srđan Grahovac, Marija Maša Labudović, Vule Marković, Goran Vujović, Jelica Vukčević i Jelena Laban.

Podsjećamo da je ,,Zetski dom” ove godine peti put na MESS-u, te da je prošle godine sa predstavom ,,Ana Karenjina” u režiji Mirka Radonjića osvojio Grand Prix nagradu festivala.