Zetski dom

Scenska postavka kantate pisane za sopran, bariton i kamerni orkestar “Apolon i Dafne” G.F. Hendla, autorski projekat Sare Vujošević-Jovanović, biće izvedena sjutra u 18 sati u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, u okviru 48. Muzičkog festivala mladih Crne Gore.

Koautorka projekta je Milica Radoman, notograf za uvertiru i kantatu je Vasilije Vujadinović, a uloge tumače: Sara Vujošević-Jovanović, sopran (Dafne), Dmitrij Grinih, bariton (Apolon), Uroš Jovanović (Amor) i Nemanja Todorović (Penej).

Instrumentalni ansambl čine eminentni domaći i regionalni stvaraoci, birani univerzitetski profesori, vodeći muzičari simfonijskih orkestara regiona: Nataša Popović (čembalo I), Milica Radoman (čembalo II), Tanja Bogdanović / Marija Lazuka (I violina), Marija Đuranović / Viktor Huter (II violina), Aleksandar Latković (violončelo I), Maja Antić (violončelo II) i Žana Lekić (flauta).

Kako navodi autorski tim, ova kantata posvećena je jednom od sižea iz drevne (antičke) Grčke mitologije: istoriji Dafne i Apolona, koja se odrazila na svjetski poznata djela likovne umjetnosti epohe Baroka, kao i na stvaralaštvo genijalnog Hendla. Nastala je 1710. godine i umjetničko je djelo koje pripada epohi baroka, koju u istoriji evropske kulture nazivaju periodom koji je trajao od početka XVII do sredine XVIII vijeka, a označava i umjetnički stil koji je svojim karakterističnim crtama obuhvatio sve vidove umjetnosti.

Muzička predstava „Apolon i Dafne“ prvi put se izvodi na prostorima Balkana. Ulaz je slobodan, dok se kompletan program projekta može pročitati ovdje.

Ovogodišnji 48. Muzički festival mladih Crne Gore otvoren je danas u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, koncertom pijanistikinje Lizavete Bormatove iz Beča, u organizaciji Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Savo Popović“ Cetinje i Aktiva direktora muzičkih škola.

Prije koncerta, publici su se obratili direktorica muzičke škole „Savo Popović“ Tanja Boganović, dugogodišnji direktor Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ iz Podgorice Ilija Dapčević i dekanica Muzičke akademije Cetinje, vanr. prof. mr Tatjana Krkeljić, koja je i otvorila ovogodišnji Festival.

Aktivnosti Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” mogu se pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter, kao i putem Viber kanala.