Zetski dom

Nova sezona kreće MIT festivalom u septembru

Unovoj pozorišnoj sezoni, idemo “Zajedno u Zetski dom – stanica pozorište!”

Sedam premijera do kraja godine 

Završena je pozorišna sezona 2016-2017., tokom koje su premijerno izvedeni komadi: “Medeja- semioklazam”, “Najokrutniji čovjek”, “Kapital-djeca”. Ovu godinu u Kraljevskom pozorištu Zetski dom obilježila je predstava “Dokle pogled seže”, u režiji jednog od vodećih evropskih reditelja Arpada Šilinga. Kod kuće sa uvijek ispunjenim gledalištem, a na turneji u koju su već upisana gostovanja na najboljim pozorišnim smotrama, ona je zavrijedila iskrene reakcije, aplauze i toliko oduševljenih riječi publike i umjetničke javnosti upućenih prije svega glumačkom ansamblu koji čine: Varja Đukić, Srđan Grahovac, Dejan Đonović, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Nada Vukčević, Aleksandar Gavranić i Jelena Simić. Od Zagreba gdje je predstava odigrana dva puta, preko glumačke nagrade koju je dobio Dušan Kovačević na Danima satire u omiljenom zagrebačkom teatru- Kerempuh, Ljubljane, Pozorišnog maratona u Somboru, Subotice i Dezirea, do Italije gdje je predstava zavrijedila odličnu kritiku u dnevnom listu Koriere dela sera. Turneja se nastavlja i tokom ljeta. Slijede gostovanja u Bitolju, a u avgustu će se Dokle pogled seže igrati na scenama Grada teatra u Budvi i Barskog ljetopisa, na kome će u julu biti odigrana i koprodukcija tog festivala i Kraljevskog pozorišta Zetski dom – “Orkanski visovi”, u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Nova sezona počinje MIT festivalom

Sa zadovoljstvom vam predstavljamo repertoar MIT fesivala 2017:

Sedam premijera – Arpad Šiling ponovo u Zetskom domu

U septembru kreće još jedna uzbudljiva sezona za Kraljevsko pozorište Zetski dom. Tada će predstave : “Leptir”  u režiji Andraša Urbana i “Dokle pogled seže”, imati još jedno igranje u Ljubljani, nakon čega slijedi sarajevski MESS i gostovanje u Budimpešti.

Zavjesa se u Kraljevskom pozorištu podiže nešto ranije u novoj sezoni, baš u septembru, a razlog je novo izdanje MIT festivala koji će početi u drugoj polovini septembra i trajati dvije sedmice, na kome će biti prikazano 10 predstava i tri koncerta, a tokom koga će biti obijezbijeđen besplatan prevoz publici iz Podgorice do „Stanice pozorište“ saopštili su iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Početak MIT-a 2017., 14.septembra obilježiće premijerno izvođenje predstave “Noć”, po tekstu crnogorskog pisca Aleksandra Radunovića. Tekst sjajnog domaćeg autora (izabranom od međunarodnih tekstova na temu Tradicija ni(je) važna), režiraće makedonski reditelj Andrej Cvetanovski.

Nakon Noći, na MIT-u će publika imati priliku da vidi predstave koje su obilježile godinu za nama u regionu.

Predstava “Trudna priča”, Teatra Komedija iz Skoplja u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović , nedavno je u Makedoniji proglašena najboljom predstavom u cjelini na nacionalnom izboru koji predstavlja presjek najboljih teatarskih ostvarenja, osvojivši uz ovo priznanje, nagrade u još četri kategorije.

Takođe na MIT-u 2017. biće izveden komad Narodnog pozorišta Sombor – Gogoland u režiji istaknutog reditelja Andraša Urbana , kao i koprodukcija Ateljea 212 i Grada teatra- Jesenja sonata, u režiji Jagoša Markovića, kao i predstava Zagrebačkog kazališta mladih- Velika bilježnica, Edvina Liverića . Sarajevo biće prisutno sa dvije angažovane predstave: Kokoš, u režiji Selme Spahić I What is Europe, u režiji Andraša Urbana.

Iz Naroden Teatra Bitola na MIT stižu dvije predstave: “Ladalo”, u režiji Blagoja Micevskog i “Otelo”, u režiji Diega de Bree, dok će evropski teatar biti zastupljen kroz izvedbu italijansko-belgijske koprodukcije Antigone, u režiji Sandra Mabellinija.

Muzički dio MIT festivala 2017. biće takođe uzbudljiv, a obilježiće ga koncerti Stefana Milenkovića, gitarskog dua Bulatović- Nikčević, te koncert makedonskog umjetnika Vlatka Stefanovskog.

Nakon MIT festivala nova pozorišna sezona će se nastaviti premijerom Gogoljeve Ženidbe u režiji Egona Savina, u koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem. Niz premijera u Zetskom domu produžava se potom izvedbom komada Sin, u režiji crnogorskog reditelja Mirka Radonjića, po tekstu Mirjane Medojević, dok će kraj godine u Zetskom domu obilježiti rad španske I evropske kulturne institucije- Fure dels Baus, koji će nakon konceptualne priče o Jeleni Savojskoj na prethodnom MIT-u , ovoga puta zaokružiti svoju cjelinu o crnogorskoj princezi.

U drugom dijelu sezone, Kraljevsko pozorište Zetski dom najavljuje povratak Arpada Šilinga u ovaj teatar. Reditelj koji je sa komadom Dokle pogled seže učinio tako mnogo za internacionalni prodor crnogorskog teatra, u aprilu će na scenu postaviti novi komad. U maju će uslijediti još jedna premijera radnog naslova “Tri sestre, Čehov,danas”, reditelja Blagoja Micevskog.

Nova sezona, koja u septembru počinje MIT festivalom, koji je već postao prepoznatljiv , I sedam premijera do kraja ove godine, donijeće zasigurno , opet prepoznatljivu, stvaralačku energiju koju Zetski dom ima, uz još jedan prepoznatljiv osjećaj onih koji dolaze u najstarije crnogorsko pozorište, a to je osjećaj zajedništva, nove kreativne porodice.