Zetski dom

“O ćutanju i drugim imitacijama sreće” 9. decembra u Kraljevskom pozorištu

Predstava “O ćutanju i drugim imitacijama sreće” biće izvedena u subotu, 9. decembra u 20 sati u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Predstava se igra u okviru obilježavanja međunarodnog Dana ljudskih prava, a igranje predstave na Cetinju podržala je Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori. Publici će se obratiti predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Audrone Urbonaviciute, zamjenica šefa sektora za saradnju.

Predstava “O ćutanju i drugim imitacijama sreće” nastala je u organizaciji Gimnazije “Petar I Petrovic Njegoš” iz Danilovgrada i NVU “EgoKult”. Učenica Gimnazije “Petar I Petrovic Njegoš” Bojana Šolaja je autorka teksta predstave, a režiju potpisuju direktorica NVU “EgoKult” i profesorica psihologije Anđela Novaković i profesor književnosti Miroslav Minić. U predstavi glumi i statira 50 učenika Gimnazije iz Danilovgrada.

Premijera predstave je bila 17. februara 2017. godine u danilovgradskom Centru za kulturu, a nakon toga igrana je 28. marta u KIC-u Budo Tomović u Podgorici i 19. aprila u Kulturnom centru Nikola Đurković u Kotoru. Bila je dio zvanične selekcije 47. Festivala dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju, koji je održan od 12. do 18. juna, gdje je proglašena za Najbolju predstavu, a dobila i Nagradu za najbolju režiju, kao i Nagradu za najboljeg najmlađeg glumca Festivala (Magdalena Jovović). O ćutanju i drugim imitacijama sreće je otvorila pozorišnu manifestaciju Festival festivala koji je po 60. put u Trebinju okupio najbolja amaterska pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije. Predstava je 8. avgusta igrana i u okviru pratećeg programa 30. Barskog ljetopisa, a 15. septembra u KIC-u Budo Tomović u Podgorici, u okviru FIAT-a (Festivala internacionalnog alternativnog teatra). Na kulturnoj manifestaciji Repassage fest, koji po 10. put okuplja u Ubu najbolja amaterska pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije, predstava je igrana 13.novembra.

O ćutanju i drugim imitacijama sreće govori zbog čega je važno pustiti glas, koji će objasniti da ćutanje nije sreća, već samo njena imitacija. Cilj predstave je podizanje svijesti o značaju lične odgovornosti u životu manjinskih grupa, smanjenje predrasuda, kroz povećanje angažovanosti mladih, isticanje značaja volonterizma u zajednici, povećanje stepena tolerancije, te učenja različitosti kroz drugačije načine funkcionisanja i rješavanja problema. Predstava govori o marginalizovanim kategorijama: zavisnicima, djeci bez roditeljskog staranja, zlostavljanima, izbjeglicama i Romima.

U predstavi igraju: Kaća Žarić, Mirjana Spaić, Nikola Kalezić, Jelena Gojčević, Anastasija Bojić, Valentina Stankov, Danilo Spasojević, Mia Maraš, Doris Lalević, Dimitrije Ostojić, Miljana Jovanović, Anđela Jovović, Danilo Bulatović, Jovan Mijajlović, Itana Dragojević, Magdalena Jovović, Maša Janjušević, Mia Đolović, Milena Mugoša, Milena Bogetić, Miloš Tiodorović (Filip Banović), Luka Šćekić, Vuk Žunjić, Mario Tripović, Leon Brkanović, Aleksandar Bošković, Dalibor Kaluđerović, Marija Marković, Luka Šćepanović i Ines Rudović.

Autor fotografija: Dalibor Ševaljević