Zetski dom

Kraljevsko pozorište ,,Zetski dom“ izdavač je knjige autora Luke Milunovića o pozorišnom životu, kulturnom ambijentu i društvenim prilikama od završetka uređenja pozorišta, do početka formiranja stalnog državnog, profesionalnog pozorišta.

Drugo prošireno i dopunjeno izdanja knjige „Pozorište Zetski dom 1884-1896“ koje tretira razvoj redovnog pozorišnog života u Crnoj Gori do svečanog otvaranja uređenog prvog crnogorskog pozorišnog zdanja objavljeno je i promovisano prošle godine. I to izdanje kao i prvo nastalo je iz potrebe autora da podsjeti na ono što su 1884. godine neimari Zetskoga doma zapisali:
,,Zetski dom valja da bude za Crnu Goru kušaonica umne snage i umnijeh sposobnosti njenijeh sinova, škola u kojoj će Crnogorci polagati ispit zrelosti i dobijati svjedočanstvo, da su dostojni da stupe u kolo obrazovanijeh naroda.“
Godinu dana kasnije imamo zadovoljstvo da predstavimo i hronološki nastavak pomenutog izdanja, koji obuhvata period od 1897 do 1909 godine, a čiji sadržaj čine: domaća scenska produkcija, gostovanje trupa i solista iz inostranstva, te dio o uređenju Zetskog doma, angažovanom osoblju i institucijama pod njegovim krovom. U dodatku autor nam predstavlja i podatke o pozorišnom životu u drugim sredinama Crne Gore u istom periodu i o pozorišnoj kritici.
S obzirom na to da se, kako ističe sam autor, „pozorište kao predmet istraživanja (…) uvijek žilavo opire svim post festum sagledavanjima i analizama“, pred njim je bio težak, ali značajan zadatak. Činjenice iznijete u knjizi prije svega se oslanjaju na primarne izvore i to iz arhivskih fondova, legata i zaostavština, periodike iz tog doba, a rijetko (i to uz provjeru) na sjećanja, individualne opservacije i memoarsku građu. Već publikovani tekstovi u dnevnoj, specijalizovanoj i naučnoj periodici, zbornicima s naučnih skupova, te prilozi u knjigama drugih autora bili su značajan putokaz za nastanak ove publikacije, istakao je autor.
Ovakva vrsta istraživačkog rada od izuzetnog je značaja za crnogorsko glumište i „Zetski dom“, jer svjedoči o njegovom trajanju dužem od jednoga vijeka, kao jedne od najznačajnijh kulturnih institucija u Crnoj Gori.