Zetski dom

S osjećajem velike tuge, poštovanja i zahvalnosti, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ oprašta se od nekadašnjeg direktora, kolege i prijatelja Ljubomira Đurkovića, istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore, dobitnika Trinaestojulske nagrade i jednog od najznačajnijih regionalnih dramskih pisaca.

Ljubomir Đurković je rođen 13. novembra 1952. godine na Cetinju, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Bio je direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” na Cetinju i dramaturg Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici.

Napisao je drame: “Pisac porodične istorije”, “Peti čin”, “Petronije ili metuzalemi uživaju vječito proljeće”, “Tobelija”, “Otpad”, “Presvlačenje”, “Kasandra, klišeji”, “Tiresijina laž” i “Medeja”, koji su objavljeni i izvođeni u pozorištima, na televiziji i radiju.

Osim u Crnoj Gori, njegove drame su izvođene i u pozorištima u Turskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i Engleskoj.

Knjige drama Ljubomira Đurkovića štampane su kao posebna izdanja u Turskoj, Makedoniji i Sloveniji. Objavio je knjige poezije: “Polifemov plač” (1982), “Poslovi i dani” (1988), “Ipak, nešto se pomjera” (2008) i “Vseeno, nekaj se spreminja”, sabrane pjesme na slovenačkom (2012). Osim na slovenački, pjesme su mu prevođene i na makedonski, rumunski, poljski i italijanski jezik.

Trinaestojulsku nagradu 2015. godine dobio je za dramsku trilogiju “Grci”.

Po motivima Đurkovićeve drame “Tobelija”, u produkciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” prošle godine realizovana je predstava “Tobelija, mimikrija”, u režiji Mirjane Medojević.

Ljubomir Đurković posebno će biti upamćen po nemjerljivom doprinosu i reafirmaciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, dok je svojim stvaralaštvom ostavio neizbrisiv trag u pozorišnoj i književnoj sceni Crne Gore i šire.

(foto: Arhiva Zetskog doma)