Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” večeras je održana premijera predstave “Tobelija, mimikrija”, koju je, po motivima teksta „Tobelija“ Ljubomira Đurkovića, režirala Mirjana Medojević.

U novoj produkciji Kraljevskog pozorišta uloge tumače: Jelena Laban, Jelica Vukčević, Jadranka Mamić, Pavle Prelević i Goran Vujović, uz učešće Srđana Miloševića i Mirjane Medojević.

Scenografija: Mirjana Medojević i Mirko Radonjić, uz saradnju Aleksandra Anđelića, kostimi: Lina Leković, muzika: Iztok Koren, miks i mastering: Dejan Lapanja, dizajner svjetla: Mirko Radonjić, video projekcije: Goran Brnović, autorka audio materijala: Mirjana Medojević.

O piscu i rediteljki:

Ljubomir Đurković je rođen 13. novembra1952. godine na Cetinju, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Bio je dramaturg Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici i direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” na Cetinju.

Napisao je dramske tekstove: “Pisac porodične istorije”, “Peti čin”, “Petronije ili metuzalemi uživaju vječito proljeće”, “Tobelija”, “Otpad”, “Presvlačenje”, “Kasandra, klišeji”, “Tiresijina laž” i “Medeja”, koji su objavljeni i izvođeni u pozorištima, na televiziji i radiju.

Osim u Crnoj Gori, njegove drame su izvođene i u pozorištima u Turskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i Engleskoj.

Knjige drama Ljubomira Đurkovića štampane su kao posebna izdanja u Turskoj, Makedoniji i Sloveniji.

Objavio je knjige poezije: “Polifemov plač” (1982), “Poslovi i dani” (1988), “Ipak, nešto se pomjera” (2008) i “Vseeno, nekaj se spreminja”, sabrane pjesme na slovenačkom (2012). Osim na slovenački, pjesme su mu prevođene i na makedonski, rumunski, poljski i italijanski jezik.

Za dramsku trilogiju “Grci”, dobio je Trinaestojulsku nagradu 2015. godine.

Mirjana Medojević je pozorišna rediteljka, dramska spisateljica i performerka. Rođena je 30.5.1990. godine u Mojkovcu, Crna Gora. Završila je studij pozorišne režije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju i magistarski studij pozorišne režije na AGRFT u Ljubljani u klasi Tomija Janežiča. Govori: crnogorski, slovenački, engleski i ruski jezik.

Dobitnica je više referentnih slovenačkih i crnogorskih nagrada kako za svoje tekstove tako i za režije. Posljednjih pet godina živi i radi uglavnom u Ljubljani.

“Tobelija, mimikrija” je njena deseta režija.

Reprize predstave “Tobelija, mimikrija” u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” slijede u ponedjeljak i utorak s početkom u 19:00 sati.

Ulaznice su u prodaji na biljetarnici radnim danima u periodu 10:00-13:00h i 18:00-19:00h, a broj telefona za informacije je 067 428 655.

U nastavku možete pogledati foto-galeriju, autora Duška Miljanića i Kraljevskog pozorišta.

Katalog predstave, koji je grafički oblikovala Ozana Brković, možete preuzeti ovdje.