Zetski dom

Mjere Instituta za javno zdravlje postale su blagonaklonije i za izvođenje kulturnih događaja. U skladu sa tim, naše teatarske kuće radno i spremno očekuju početak repertoara i ponovne susrete sa publikom.

Prva predstava koja će biti izvedena na našim scenama u 2021. godini biće duodrama „Šta ćemo sad?“ beogradske produkcijske kuće „Jugoart“, koja će 27. januara otvoriti festival MAKADO u KIC-u „Budo Tomović“. A, naša publika, kako najvljuju iz crnogorskih pozorišta, uskoro će moći da prisustvuje i domaćim premijerama.

Crnogorsko narodno pozorište, kako je Pobjedi saopšteno iz ove teatarske kuće, dobilo je zvanično potvrdu od Instituta za javno zdravlje da je dozvoljen rad pozorišta u skladu sa važećim mjerama i preporukama.

– To znači da ćemo početkom februara početi izvođenje predstava i realizaciju repertoara poštujući sve važeće mjere a u skladu sa epidemiološkom situacijom, vodeći računa o zdravlju svih zaposlenih. U skladu sa propisanim ograničenjem rada do 20 sati, sve predstave će počinjati u ranijem terminu. Takođe, sve predstave na repertoaru imaće više repriznih izvođenja zbog ograničenog broja publike (do 50), kako bi omogućili što većem broju posjetilaca da pogleda programe CNP-a – saopšteno je iz ove teatarske kuće, iz koje nije odgovoreno sa kojom predstavom će startovati u ovoj repertoarskoj godini.

U nacionalnom teatru, kako je najavljeno krajem prošle godine, počele su probe predstave „Đokonda“, koju po drami Viktora Lodata „Žena koja se igra“ režira crnogorska rediteljka Dušanka Belada. Osim toga, u narednom periodu trebalo bi uskoro da se počne sa radom na dva nova projekta. Podsjetimo, u prošloj godini, u produkciji CNP-a na scenu su postavljene dvije predstave koje publika još uvijek nije imala priliku da pogleda, a koje će otvoriti ovogodišnji repertoar. Predstava „Smrt i njeni hirovi“ Lidije Dedović premijerno je trebalo da bude izvedena prošlog marta, ali je odložena zbog prvih mjera za sprečevanje kovida-19, a prvo prikazivanje je i u drugom repertoarskom programu još jednom odloženo, iz istih razloga. Pored toga, u prethodnoj sezoni finaliziran je i rad na predstavi „Posjeta“, koju je režirao bugarski reditelj Aleksandar Morfov. Ova premijera, izvedena je krajem prošle godine, bez prisustva publike.

Gradsko pozorište će sa repertoarom startovati u narednih 10-15 dana sa predstavom „Sniježna kraljica“, koju režira Jagoš Marković. Kako nam je rečeno iz ove ustanove, sva igranja biće prilagođena i izvodiće se uz strogo poštovanje mjera koje su propisane u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Gradsko pozorište, uprkos poteškoćama iz prethodnog perioda, spremno je odgovaralo na sve pandemijske uslove. Tako su u godini uspjeli da realizuju pet premijera i dva festivala. Osim Rute, čija je realizacja upriličena prije početka pandemije, Gradsko pozorište bilo je i inicijator prvog regionalnog internet festivala teatra za djecu – „Pir festivala“. Samo jedna predstava izvedena je bez prisustva publike, a u pitanju je „Tri praseta“ Aleksandra Jovanovića, koja će biti dio novog repertoara ovog teatra.

Kako je u ranijem intervjuu za Pobjedu najavio direktor ove kuće Stevan Koprivica, publika i u narednom periodu može da očekuje izuzetno zanimljive i kvalitetne komade. Poslije premijere „Sniježne kraljice“, počinje rad na predstavi „I konje ubijaju, zar ne“, koju na scenu postavlja Kokan Mladenović. Ova predstava bila je u planu i za prethodnu sezonu, ali je zbog pandemije morala da bude pomjerena.

Umjetnički program Kraljevskog pozorišta Zetski dom za 2021, kako je za Pobjedu kazao direktor Ilija Subotić, usvojen je još u IV kvartalu 2020. godine, a njegova realizacija, uz mogućnost određenih korekcija, između ostalog će zavisiti i od mjera, odnosno preporuka u cilju suzbijanja pandemije korona virusa.

– S obzirom na to da aktuelne mjere važe za period od 12. januara do danas, vjerujem da ćemo u narednom periodu, na osnovu komunikacije sa nadležnim zdravstvenim vlastima i njihovog odobrenja, imati više konkretnijih odgovora od značaja za nesmetano poslovanje pozorišta u dijelu koji od tog aspekta zavisi – najavio je Subotić.

U vezi sa svim pitanjima od značaja za početak sezone (postojeće predstave i novi naslovi), kako je Subotić kazao, javnost će biti blagovremeno obaviještena, u skladu sa zakonitostima i standardima u ovoj oblasti, te epidemiološkim mjerama i preporukama koje u tom trenutku budu na snazi.

– Ukoliko mjerama za suzbijanje pandemije korona virusa i u trenutku realizacije repertoara bude dozvoljen rad pozorišta do 20 sati, a istovremeno važila zabrana izlazaka iz objekta stanovanja od 22 do 5 časova narednog dana, predstave i programi Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ počinjali bi u 18 sati – najavio je Subotić.

Podsjetimo, Kraljevsko pozorište Zetski dom u prethodnoj godini iza sebe ima dva naslova, koja publika još uvijek nije imala priliku da pogleda. Istaknuti reditelj Paolo Mađeli za ovu teatarsku ustanovu režirao je komad „Ko se boji Virdžinije Vulf“, čija je premijera otkazana dan prije izvođenja, zbog virusa. Osim toga, u prethodnoj godini ovaj teatar bio je dio i projekta „Nije to to“, u režiji Tomija Janežiča. U pitanju je koprodukcijska predstava Zetskog doma, Scene MESS, Sarajevskog ratnog teatra i Beogradskog dramskog pozorišta. Prvo izvođenje imala je u Sarajevu, otvorila je jubilarno izdanje MESS-a, a crnogorska premijera čekala je neke bolje pandemijeske uslove, koje bi mogli da se dese u narednom periodu.

POBJEDA, 26/01/2021.