Zetski dom

Konferencijom, na kojoj su učestovali predstavnici partnerskih institucija i organizacija, juče je počeo Jadransko-jonski onlajn pozorišni festival o nematerijalnim kulturnim dobrima, kao završna programska aktivnost dvogodišnje realizacije ADNICH projekta.

U ime lidera projekta, Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, direktor Ilija Subotić je podsjetio da su regionalna i međunarodna saradnja propisani javni interes u crnogorskoj kulturi, koja u različitim oblicima i izrazima iz godine u godinu dobija na svojoj dinamičnosti, kvalitetu i prepoznatljivosti van granica naše države.

– Znajući da je kultura stalno zainteresovana za inicijative i permanentno pronalaženje novih puteva za spajanje, posebno kroz prizmu njenog većeg stvaranja i doživljaja, proteklih nekoliko godina u slučaju Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ mogu se označiti kao period intenzivnog učešča u projektima koje kofinansira Evropska unija, što ga, u tom kontekstu, za sada čini jedinom nacionalnom javnom ustanovom kulture ove vrste u Crnoj Gori – kazao je Subotić.

Prema njegovim riječima, u kontekstu različitog umjetničkog i produkcionog čitanja pozorišta na početku 21. vijeka obezbijeđeno je stvaranje referentnog, konkurentnog i održivog kulturnog proizvoda, pri čemu na njegovu dodatnu vrijednost referiše koncept prema kojem se povezuje kulturno nasljeđe sa savremenim oblicima kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Umjetnička direktorka Lidija Dedović istakla je da je veoma zadovoljna rezultatima projekta, kao i činjenicom da je Kraljevsko pozorište imalo priliku da postavi na scenu nekoliko pozorišnih predstava sa međunarodnim ansamblom i da kreira svježu umjetnost zajedno sa umjetnicima iz Crne Gore, Italije i Albanije.

– Rezultat su predstave: „Pobuna mornara“, „Razgovori o ljubavi“, „Balkan Boys“ „Tri sestre“ i „Ko se boji Virdžinije Vulf“ koje predstavljaju umjetnička djela, važna podjednako za crnogorsku kulturu kao i za međunarodnu saradnju. Ponosna sam što smo uspjeli da uđemo u takvu saradnju i postanemo ugledni član tima. Vjerujem da se stvari u Crnoj Gori mijenjaju i da ćemo imati sve više takvih programa za podršku međunarodne saradnje i komunikacije – kazala je Dedović.

Na konferenciji su takođe učestvovali: direktor Zajedničkog tehničkog sekretarijata programa, Upravljačkog tijela Regije Pulja Mauro Novello, projektni službenik Zajedničkog tehničkog sekretarijata Chiara Campanile, predsjednik Italijanskog centra internacionalnog teatarskog instituta – ITI dr Fabio Tolledi, koordinator Naučnog vijeća, Univerzitet Salento, prof. Alessandro Isoni, profesor saradnik, Univerzitet umjetnosti UART dr Alert Celoaliaj i predsjednik NVO Qendra Event prof. Pjeter Guralumi.

Do 29. marta 2021. godine, odnosno završetka projekta, biće prikazane odabrane pozorišne produkcije iz svih zemalja učesnica (Italija-Albanija-Crna Gora), filmovi, tematske konferencije, potom predstavljeni rezultati antropološkog istraživanja Univerziteta Salento o socijalnim i kulturnim vezama tri zemlje, te rad Crnogorskog internacionalnog teatarskog instituta.

Pobjeda, 01/03/2021.