Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” počela je prva faza proba za predstavu “Predsjednice”, prema tekstu Venera Švaba, u režiji crnogorske rediteljke Radmile Vojvodić.

Prema riječima rediteljke Vojvodić, junakinje ove drame su tri žene sa margine, tri čistačice u raspričanoj ženskoj utakmici snivanja srećnijeg života.

Malograđanski podanički mentalitet i simuliranje identiteta, okoštala misaonost u međusobnom nametanju osjećanja krivice… recidivi estradizirane i tabloidizirane  stvarnosti, nova religioznost… Tu su, u takvom kolopletu svakidašnjice i njihove srećnice – dvojnice – one kojima se u životu nadaju – kaže Vojvodić.

Prema njenim riječima, razmjena ljudskosti je nemoguća i drama njihove beznadežnosti sna o sreći vodi u nasilje.

Verner Švab podastire pred nas tekst u kome je, rekla bih, i tragički potresen i urnebesno zasmijan u zapitanosti nad idejom humanosti. I komad itekako može pulsirati aktuelnošću svakidašnjice koju živimo. Uz to, primijetimo li da je danas žena metafora promjena u društvu, cinizam nas još više preplavljuje… – ističe rediteljka.

Prema riječima Radmile Vojvodić, ova mutirana tragična farsa, kako je rediteljski sagledava, ne zapitkuje samo nad udaljavanjem od ljudskosti – nad afektivnim, društvenim, političkim, etičkim, matafizičkim – već bismo se mogli poštapnuti onim Fukoovim nestankom čovjeka.

Kako doseći i ozbiljno, i podrugljivo, i zabavno i smišljenu diverziju ove poetike apsurda, iznad svega smo na tom zadatku u procesu stvaranja predstave – zaključila je rediteljka Radmila Vojvodić.

U glumačkoj podjeli nove produkcije Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” su Jelena Laban, Nada Vukčević i Ana Vučković.

Osim režije, Vojvodić potpisuje adaptaciju i vizuelni identitet. Za scenografiju je zadužena Marija Kalabić, kompozitorka je Nina Perović, a asistentkinja režije Stela Mišković.

Druga faza proba za predstavu „Predsjednice“ biće realizovana u februaru, dok je premijera zakazana za 4. mart 2022. godine.

(foto: Vladimir Martinović)