Zetski dom

Polaznici Studija Kraljevskog pozorišta odigraće „Ljubavno doba“

„Ljubavno doba“ nova je produkcija pozorišta na Cetinju. Ona će imati svoju premijeru 11. marta i nastavlja put ljubavi kojim se u ovoj sezoni kreće Zetski dom. Ovoga puta iz ugla mladih, glumci su polaznici Studija Kraljevskog pozorišta. Predstavu režira Marija Backović, tekst je nastajao u procesu sa srednjoškolcima koji pohađaju Studio i potpisuje ga kolektiv predstave koji ga priprema već godinu- od postavljanja teme, intervjua , performansa i improvizacija na temu ljubavi, do konkretnog materijala koji je vremenom poprimao oblike predstave. Saradnik na dramaturgiji je Mirko Radonjić,a organizator Dubravka Matičić.

„Proces je bio temeljan i buran. Mi smo prešli značajan put sazrijevanja, sagledavanja sebe i okruženja, prepoznavanja stereotipa i traženja ljubavi među nama, ali i u svakome od nas. Ovo je bio jedan bujan, šarmantan, turbulentan, zavodljiv i plemenit proces, kakvi su i sami glumci. Stvorili smo važnu i uzbudljivu predstavu. Tinejdžeri su ciljna grupa, ali i svi odrasli koji su gledali probe pronalaze temu i sadržaj podjednako zanimljivim. Svakako da smo gradili priču iz ugla života na Cetinju, ali priče su univerzalne. Dominantan je utisak male sredine, ali rekla bih da je to karakteristika svih gradova u našoj zemlji. Ljubav u tinejdžerskom periodu nosi brojne nesigurnosti, a uporište tražimo u posrednom iskustvu koje imamo, tako da je uticaj okruženja pozicioniran kao najvažnija karika teme u predstavi.

Ova predstava može na kratko pružiti utočište tako što ćeš se kao gledalac osjetiti manje usamljeno, prepoznavši episode iz svog života i uvidjevši da se i drugi osjećaju isto ili slično. Mi pričamo priču o ljubavi u djelićima koje smo brižljivo skupljali iz iskustava svih nas, a Mirko Radonjić je uspio da ih posloži na način da uspijemo vidjeti svoj odraz u toj apstraktnoj cjelini. Na kraju smo naučili da jedino što možemo, jeste da odbacimo sve što nam drugi govore, stanemo jedno spram drugog i pokušamo da se volimo, valjda nas ljubav oplemeni“, rekla je o radu na predstavi rediteljka Marija Backović.

Ansambl čine: Milica Andrić, Dorotea Roganović, Milica Radović, Valentina Ivanović, Marija Jovićević, Aleksandra Šovran, Maja Marković, Andrej Lipovina, Itana Samardžić, Marija Andrić, Maša Tomić, Doroteja Bušković, David Vuković, Nemanja Mijović/Đorđije Proroković. Oni su dio najstarije grupe Studija Kraljevskog pozorišta i imaju između 15 i 18 godina. Iskustvo i rad u sklopu edukativnog segementa dali su im radost stvaranja, prijateljstvo, razlog da budu ponosni jer su proširili vidike, počeli upoznavati sebe.

„Uplovila sam u sasvim novi, magični svijet pozorišta. Za mene ovo predstavlja veliko iskustvo, veliku pustolovinu i prvi stepenik za dalji život. Svakodnevno sam se srijetala sa mnogo novih uvjerenja, koje sam prihvatila, ali isto tako zadržala svoja. I pored manjka slobodnog vremena, prihvatila sam svu odgovornost koju nosi ovaj projekat i naravno uživala u njegovom procesu. Sva ta ljubav, dileme, tolika previranja i preokreti u srcu, ova tema je pravi pogodak za nas i naše godine“, rekla je Marija Jovićević.

„Srećna sam što sam imala privilegiju da moj susret i upoznavanje sa dramskom umjetnošću bude na jedinstvenom i autentičnom mjestu kakvo je Zetski dom. Rad na predstavi za mene je nevjerovatno i sigurna sam, nezaboravno iskustvo. Bilo je smijeha, plača, nervoze, šale, drugarstva, jednom riječju, sve je vrvilo od životne energije. Kolektivni rad uči nas da smo u pozorištu, a samim tim i u životu, svi povezani i ako izostane osjećaj odgovornosti i solidarnosti- izostaće i uspjeh. Godine odrastanja i sazrijevanja, kada prvi put doživljavamo partnersku ljubav, nose puno velikih očekivanja, ali i razočaranja kada pokušavamo da saznamo šta je to ljubav. Ipak, definicija ne postoji. Niko nam ne može dati recept kako se ponašati. Često se problemi predimenzioniraju, mislimo da smo usamljeni i da nas niko ne razumije. Nadam se da će predstava „Ljubavno doba“ pomoći našim vršnjacima da shvate da u svojim nesigurnostima, strepnjama, nedoumicama i osjećanjima nisu sami“, rekla je Itana Samardžić.

„Srž procesa jeste da kroz uspone i padove pokušamo da pomjerimo naše limite, a kroz naporan rad osjetimo satisfakciju učinjenog. Osjećam zadovoljstvo što su fragmenti mojih zamisli i stavova o ljubavi uključeni, a Marija i Mirko su obezbijedili da sav sadržaj koji smo kao kolektiv izrazili, postane jedna zaista lijepa cjelina. Predstava ruši tabue i bavi se tačkama odrastanja koji su, kako teški i neizostavni , tako i prekretnice uz koje postajemo uspješna odrasla osoba“, riječi su Maše Tomić.

„Učešće u Studiju Kraljevskog pozorišta za mene je predstavljalo putovanje kroz čarobni svijet stvarnog i nestvarnog. Svoje mišljenje o ljubavi podijelila sam sa ostalima, shvatila da neke stvari koje sam gledala kao bajku, nisu baš takve u stvarnosti. Kako smo u ovim godinama na prekretnici života i imamo puno pitanja na koja je teško dobiti pravi odgovor, mislim da je ovo prava tema za nas“, riječi su Valentine Ivanović.

„Dolaskom u pozoriste ušao sam u novi svijet potpuno različit od života u školi i porodici. Iako imam malo godina i iskustva, ja sam radom na ovoj predstavi počeo drugačije da posmatram život. Predstava „Ljubavno doba“ naučila me je da probleme nemam samo ja. Moje vršnjake pozivam da odgledaju predstavu, sa nadom da će prepoznati sebe, naći odgovor za svoje ljubavne jade“, rekao je Andrej Lipovina.

„Moji stavovi su se promijenili, nisu više kao prije. Svaki dan sam sa željom i voljom dolazila na dugotrajne probe. Željela sam da uživam u svakoj vježbi i sceni. Ne mogu opisati sreću kad poslije Mirkove ili Marijine korekcije u progonu odradiš kako je rečeno. Shvatiš da je bezbroj ponavljanja ipak uspjelo! Tekst je nastao iz impovizacije. Dobili smo materijal koji je kasnije trebalo brusiti, oblikovati i sklapati. Trebalo je naći pravu repliku iza koje stoji puno misli koje nam se vrzmaju po glavi“, rekla je Milica Radović.

„Od 2017. učestvujem u dramskim sekcijama Kraljevskog pozorišta i plovim kroz novi svijet u kome, što više dajete sebe, više uživate. Za mene ovo iskustvo predstavlja podstrek da napredujem. Ovdje sam naučila šta znači timski rad i koliko je lijepo kada radiš nešto u čemu uživaš i vidiš sebe. Imala sam drugačije poglede na “ljubav”, a ovaj proces mi je omogućio da je posmatram iz drugog ugla. Moja priča u predstavi je o odnosu majke i kćerke i povjerenju koje se danas jako teško stiče, a veoma brzo gubi“, rekla je Maja Marković.

„Kroz proces smo bili usmjereni jedno na drugo, stvorili povjerenje. Naša iskustva i neiskustva smo podijelili, shvatili šta nam je prioritet i svi zajedno, sa velikom željom stvarali. Ja sam govorila o tome kako se mi mladi zaljubimo, pa žmurimo na sve neprijatne situacije koje doživimo, samo kako bismo zadržali tu osobu pored sebe. Mladi se, čini mi se, boje reakcije okoline na sam raskid. Ljubav ne shvataju na pravi način, možda zato što roditelji ne govore previše o toj temi, pa je djeca shvataju kao nešto neprijatno. Nadam se će se u ovoj predstavi pronaći mnogi tinejdžeri koji misle da samo oni imaju te probleme, i da će im pasti kamen sa srca jer će shvatiti da nisu jedini. Pozivamo vas da svi zajedno putujemo kroz ljubavno doba!“, kazala je Doroteja Bušković.

„Ljubavno doba“, kažu mladi stvaraoci, biće važna predstava za njihove vršnjake. Ona neće dati servirane odgovore, ali svakako hoće pokazati put, isprovocirati neku emociju koja će polako dovesti do novih spoznaja. A baš te, do kojih se ne dolazi lako i o kojima se dugo promišlja- baš te su prave, one koje imaju smisla. Predstava je namijenjena starijima od 13 godina. Repriza će biti izvedena povodom Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade 21. marta, sa početkom u 18h.