Zetski dom

Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” danas su najavljene probe za predstavu “Čikaške perverzije”, koju će, po tekstu Dejvida Memeta, režirati Zoran Rakočević. Uloge su povjerene Goranu Vujoviću, Vulu Markoviću, Mariji Labudović, Jelici Vukčević i Jeleni Laban.

Direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” Ilija Subotić istakao je da će ova predstava prvi put na sceni udružiti sve članove glumačkog ansambla, utemeljenog krajem prošle godine.

“Kadrovsko jačanje Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, pa i kada govorimo o umjetničkom sektoru, predstavlja jedan od naših najvećih prioriteta, pri čemu je posebno zadovoljstvo to što danas započinjemo rad na prvoj predstavi u kojoj učestvuju svi članovi novoformiranog glumačkog ansambla”, naglasio je on.

Subotić je takođe podsjetio da Kraljevsko pozorište “Zetski dom” svoj rad nastavlja planiranom dinamikom.

“Nakon stagnacije zbog pandemije korona virusa, ovo je četvrti novi projekat koji Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, samostalno ili u koprodukciji, realizuje u prvoj polovini 2021. godine”, poručio je Subotić.

Umjetnička direktorka Lidija Dedović rekla je kako joj je drago što će Memetov tekst biti postavljen u Kraljevskom pozorištu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što radimo komediju koja propituje jako ozbiljne teme na jedan lucidan, duhovit, ali i zanimljiv, dubok i studiozan način. Ovo je priča o prijateljstvu, ljubavi, nemogućnosti realizacije, nagonima, ali istovremeno otvara još jednu od istina, a to je da su riječi, zapravo, paravan za prikrivene emocije. Drago mi je što ovaj proces počinjemo sa Zoranom Rakočevićem i našim novim petočlanim ansamblom”, istakla je ona.

Reditelj Zoran Rakočević smatra da rad na Memetovom tekstu jeste poseban izazov, kako za njega, tako i za ostale aktere koji učestvuju u pripremi komada.

“Veliki je izazov danas razmišljati o Dejvidu Memetu, jednom velikom piscu ne visoke replike, piscu fantastične, kratke, uboge, ofucane, budoarske, podrumske replike. Mislim, stoga, da je prije svega pravi produkcijski potez to što je Pozorište meni kao reditelju predložilo taj tekst, i što se tiče samog sadržaja i kada su u pitanju pojedina rješenja na kojima smo nas nekolicina iz autorskog tima planirali da postavimo komad”, ocijenio je Rakočević.

Glumac Goran Vujović iznio je svoja očekivanja uoči proba koje očekuju ansambl “Zetskog doma”.

“Drago mi je što kao ansambl radimo na prvoj zajedničkoj predstavi i nadam se da ćemo odgovoriti zadatku, uz sigurno vođstvo reditelja Zorana Rakočevića. Mislim da ćemo ostvariti dobru i kvalitetnu saradnju, na zadovoljstvo ove teatarske kuće i publike”, rekao je on.

Prema mišljenju glumice Jelene Laban, tekst po kojem će biti rađen komad izuzetno je interesantan.

“Radujem se početku procesa i drago mi je što kao glumački ansambl prvi put ulazimo zajedno u projekat. Mislim da nam je to jako falilo. Sada imamo još veći osjećaj pripadnosti ovoj pozorišnoj kući. Znajući reditelja i ovaj tekst, mislim da možemo da napravimo sjajnu stvar”, istakla je Laban.

Glumica Jelica Vukčević kazala je da se još upoznaje sa tekstom, ali da dijeli zadovoljstvo ostalih članova glumačke ekipe.

“Svi se radujemo poslu koji je pred nama. Mislim da smo svi jedva čekali da se pomjerimo sa mrtve tačke uslovljene koronavirusom, a to što ovog puta radimo nas petoro zajedno, čini da zaista jedva čekamo početak proba”, naglasila je ona.

I za glumicu Mariju Labudović rad na novoj produkciji predstavlja naročit razlog za zadovoljstvo.

“Na ovoj sceni biću nakon godinu ili dvije, drago mi je i zbog toga, ali i jer će ovu predstavu režirati Zoran Rakočević, sa kojim sam već radila i lijepo sarađivala. Tekst “Čikaške perverzije” na jedan duhovit način govori o jako ozbiljnim temama, o muško-ženskim odnosima i o njihovom nerazumijevanju. Čast mi je što ću biti na ovoj sceni, a i prvi put ću igrati sa nekim kolegama i osjećam da će sve biti dobro”, smatra Labudović.

Glumac Vule Marković komad “Čikaške perverzije” vidi i kao povratak teatru.

“Vraćamo se pozorišnom procesu i jako sam srećan zbog toga. Jako sam srećan i jer ću raditi opet sa Zoranom Rakočevićem, sa kojim sam i počeo da igram na komediji. Iskreno se nadam da ćemo i na ovoj predstavi dobro sarađivati i biće zanimljivo da vidimo dokle smo svi ponaosob stigli kroz razne procese, kako i pozorišne, tako i filmske koje smo do sad radili”, zaključio je Marković.

Dramaturg komada je Stela Mišković, scenografiju potpisuje Ivanka Vana Prelević, a kostimografiju Lina Leković.

Predstava će premijerno biti izvedena 29. jula 2021. godine, nakon čega slijede dva reprizna izvođenja.