Zetski dom

Direktor Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Ilija Subotić i direktorica Udruge Festival suvremenog židovskog filma iz Zagreba Nataša Popović, potpisali su Sporazum o saradnji u cilju daljeg razvoja regionalne i međunarodne saradnje u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Prema riječima direktora Subotića, Sporazum o saradnji prvenstveno otvara mogućnost za koprodukciju i razmjenu pozorišnih projekata, kao i gostovanje programskih segmenata Festivala tolerancije u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, ponovo nakon 2014, odnosno 2015. godine.

Festival koji ove godine obilježava deceniju i po postojanja, posvećen sjećanju na žrtve Holokausta, promovisanju temeljnih ljudskih prava, tolerancije i prihvatanju različitosti, dozvolite da podsjetim, utemeljio je slavni filmski producent, veliki prijatelj Crne Gore i njene kulture, pokojni gospodin Branko Lustig, dvostruki dobitnik Oskara za filmove Šindlerova lista i Gladijator – rekao je Subotić nakon potpisivanja sporazuma u Zagrebu.

Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, kako je istakao direktor Subotić, i na ovaj način doprinosi ostvarivanju propisanog javnog interesa u crnogorskoj kulturi, koji se odnosi na stvaranje uslova za razvoj svih oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, te regionalne i međunarodne saradnje.

Direktorica Udruge Festival suvremenog židovskog filma iz Zagreba Nataša Popović izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da je činom potpisivanja predmetnog sporazuma Festival tolerancije dobio još jedno međunarodno priznanje i potvrdu svojeg kvaliteta.

Potpisan je Sporazum o saradnji i vjerujemo da ćemo sljedeće godine razmijeniti kulturne i umjetničke projekte kroz gostovanje Festivala tolerancije u Crnoj Gori, odnosno na Cetinju – istakla je, između ostalog, direktorica Popović.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su Dragoljub Janković, sekretar Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, Hrvoje Pukšec, selektor Festivala i Katarina Juras, koordinatorka razvoja kulturnih i obrazovnih djelatnosti i međunarodne saradnje.

Podsjetimo, Festival tolerancije izrastao je iz Festivala židovskoga filma, pokrenut s idejom da se prikazivanjem filmova i ličnim prenošenjem iskustava predsjednika Festivala i dvostrukoga oskarovca Branka Lustiga iz logora Drugog svjetskog rata podigne svijest i održi kolektivno sjećanje na Holokaust.

Prerastajući u jedinstvenu kulturno-edukativnu platformu koja se kontinuirano održava posljednjih petnaest godina, tokom dosadašnjeg trajanja Festivala obrađivane su teme koje publiku podstiču na promišljanje i stvaranje tolerantnijeg društva, upozoravajući, pritom, između ostalog, na problem rasizma, diskriminacije, ksenofobije i govora mržnje.

Branko Lustig (1932- 2019), najpoznatiji i najuspješniji hrvatski filmski producent i dobitnik dva Oskara za filmove “Šindlerova lista” (1993) i “Gladijator” (2000). Ugledni časopis “The Daily Beast” uvrstio ga je 2014. godine među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena.

U okviru gostovanja Festivala tolerancije u Crnoj Gori početkom prošle decenije, Branka Lustiga domaća stručna javnost pamti po predavanju “Zagreb-Holivud”, tokom kojeg je govorio o svojem profesionalnom iskustvu – počev od perioda eksjugoslovenih koprodukcija do učešća u stvaranju holivudskih blokbastera kao što su „Šindlerova lista“, „Gladijator“, „Hanibal“, „Pad crnog jastreba“, sarađujući sa najvećim svjetskim rediteljima poput Stivena Spilberga i Ridlija Skota.

Takođe, pamtimo ga i po predavanju učenicima cetinjskih osnovnih i srednjih škola na temu Holokausta, razvijanja tolerancije, značaju razumijevanja, poštovanja različitosti i prava svakog pojedinca na život.

Uz to, u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju, a potom i u Podgorici, prikazivani su neki od najboljih filmova svih vremena na temu Holokausta (“Sarin ključ”, “Dječak u prugastoj pižami”, “Dama sa brojem šest”, “U potrazi za mađioničarem”, “Kolet”,…).