Zetski dom

Predstava “Ana Karenjina”, koproducentski projekat Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Dramskog studija “Prazan prostor”, biće izvedena preksjutra na 62. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu.

Podsjetimo, riječ je o predstavi koju je, prema motivima istoimenog romana Lava Nikolajeviča Tolstoja, režirao Mirko Radonjić, dok uloge tumače Sanja Vujisić, Aleksandar Gavranić i Pavle Prelević.

U susret premijeri prošle godine, glumica Sanja Vujisić, koja tumači ulogu Ane Karenjine, kazala je da je cjelokupan proces za nju bio veoma izazovan.

“Rad je bio izazovan u mjeri u kojoj je izazovno tragati po sebi, priznati sebi neke istine, tragati po sopstvenim strahovima, mrakovima, zaći u neke djelove u koje nikad inače ne biste zašli. Kada me je reditelj pozvao, na početku sam bila skeptična, ali sam u međuvremenu spoznala da ovaj proces itekako pripada meni”, rekla je Vujisić.

Osim zapažene kritike u Crnoj Gori, na prošlogodišnjem Festivalu internacionalnog alternativnog teatra – FIAT iz Podgorice nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je glumici Sanji Vujisić, dok je specijalnu nagradu za savremeno čitanje dramske klasike žiri dodijelio reditelju Mirku Radonjiću. Uz to, autorski i izvođački tim predstave “Ana Karenjina” nedavno je zavrijedio i posebnu nagradu Bijenala scenskog dizajna BiSD 2022 (ex aequo) iz Novog Sada.

Osnovan 1960. godine, MESS je jedan od najstarijih pozorišnih festivala u regiji. Ove godine se održava u periodu 30. septembar – 9. oktobar na više lokacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, dok je publika u prilici da vidi četrnaest najboljih domaćih, regionalnih i evropskih pozorišnih ostvarenja.

Izvođenje predstave “Ana Karenjina” je preksjutra u 18 sati u Stolariji Narodnog pozorišta Sarajevo (ul. Terezije bb).

(video: Vladimir Martinović, foto: Ana Kašćelan)