Zetski dom

Predstava „Don Kihot“, inspirisana romanom Migela de Servantesa, u režiji Andraša Urbana, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, u petak, 1. oktobra 2021. godine u 20 sati.

U komadu koji je nastao u koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica I Festivala Barski ljetopis, uloge tumače: Branka Femić-Šćekić, Vanja Jovićević, Kristina Obradović, Sanja Popović, Marija Đurić, Jelena Simić i Branka Otašević. Klavir: Ana Vukazić, bubnjevi: Milena Kankaraš.

Kako je zapisao reditelj Urban, svaka predstava je donkihotovsko ludilo.

Svi nas ubjeđuju da su to samo vjetrenjače, da je pozorište samo ono što oni razumiju, samo ono što oni umiju da rade. Sedam žena, sedam glumica koje biju svoju bitku malo duže od sat vremena, izgaraju na sceni sa sedam mikrofona. Znači da vama ostaje da se udobno smjestite u stolicama i prepustite zabavi – poručio je on publici.

Dramaturškinja Vedrana Božinović naglasila je kako, iako je u pitanju priča koju pričaju žene, to nije samo ženska priča.

Ovo nije priča o ženama, ovo je priča o društvu. Jer su žene i muškarci plod društvenih zakonitosti i posljedica odnosa koji se njeguju kao tradicija, očuvanje reda ili, što je možda i najvažnije, obraza. Ovo nije samo ženska priča, ali jeste priča koju pričaju žene. Iz svoje vizure. One progovaraju o svojim, tim nerazumnim i strašnim ‘ženskim pravima’. A samo onaj koji ne sluša ili neće da sluša, neće shvatiti kako su to uvijek i samo prava svakog čovjeka – istakla je ona.

Muzika: Irena Dragović, scenografija: Smiljka Šeparović Radonjić, kostim: Lina Leković.

Biljetarnica Kraljevskog pozorišta: radnim danima u periodu 10-13h I 18-20h. Telefon: 067 428 655.

(foto: Duško Miljanić / dizajn promo-materijala: Vladimir Pendo)

Ovdje možete preuzeti promo-materijal.