Zetski dom

Predstava Kraljevskog pozorišta na ljetnjim festivalima

Publika Budva Grad teatra i Barskog ljetopisa burnim aplauzima pozdravila Dokle pogled seže

Nakon gostovanja na scenama: Zagreba, Ljubljane, Sombora, Bitolja, predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom izvedena je i na ljetnjim teatarskim smotrama u Crnoj Gori. Publika Grad Teatra Budva i Barskog ljetopisa ispunila je gledališta do poslednjeg mjesta i burnim aplauzima nagradila glumački ansambl koji je na scenama ovih festivala, koje same imaju posebnu energiju, donio priču reditelja Arpada Šilinga, priču o najturbulentnijim problemima današnjice koji su istovremeno nabijeni emocijama, ljubavlju, povezanošću sa drugim ljudima.

“Ova predstava i način na koji je nastala upravo korespondira sa onim što smo željeli predstaviti dominantno na ovom festivalu i ona je represent ovogodišnje selekcije. Drago mi je što je publika Grad Teatra upravo to osjetila. Riječ je o predstavama koje kroz jednostavnu formu, koja ne predstavlja nikakvo scenografsko obilje, koje donose obilje značajnih tema i kroz izvanrednu glumu i jako dobar dramaturški postupak. Zbog toga mislim da je igranje predstave Dokle pogled seže značajno za festival Grad Teatar osim toga što je ona u međuvremenu puno igrala i zasluženo osvojila brojne nagrade”, kazala je nakon izvođenja na sceni između crkava v.d. direktorka Grad Teatra Budva, Milena Lubarda Marojević.

Nakon izvođenja u budvanskom starom gradu, u kome je ove godine umjetnost dobila malu bitku sa bukom i u kome se u vrijeme igranja predstava više ne čuje muzika, predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom izvedena je na Braskom ljetopisu koji ovoga ljeta slavi svoje jubilarno izdanje. I na sceni u starom Baru komad je shvaćen precizno, uspijevši da još jednom ponovi intenzivne emocije u ispunjenom gledalištu.

“Osvježavajuće mi je, u eri rediteljskog teatra koju trenutno živimo i zbog koje imamo nezapamćeni jaz između pozornice i publike, to što je slavni reditelj Arpad Šiling odlučio da upadljivo ukloni scenografiju, kostim, dizajn svjetla i svoja rediteljska rješenja ponudio tako što se vratio priči i glumcu. Priča kojom se predstava bavi je nažalost vjerni prikaz naše stvarnosti, načina na koji je ljudi doživljavaju, kako se u njoj (ne) snalaze. Ono što me je posebno dirnulo je bila scena na kraju, jer sam je toliko puta sama proživjela, i zaključak da čovjek treba da ode iz svoje zemlje u tuđu da bi shvatio da nigdje nije ni lakše, ni lako i da, kakva god ova zemlja bila, naša je i na nama je da je učinimo boljom”, kazala je Ksenija Popović, direktorka Barskog ljetopisa.

“S obzirom da okosnicu predstave čine glumačke improvizacije na rediteljski zadate situacije i karaktere, složen idejni sloj izvedbe dojmljivo je prelomljen kroz lična iskustva glumaca; a posredovan je svedenim, asketskim scenskim jezikom, uz odricanje od korištenja gotovo svih uobičajenih pozorišnih znakova (svjetla, scenografije, kostima). Iako zbog toga u početku djeluje gotovo kao skica ili vježba, kroz zaplitanje i rasplitanje mozaičnih priča koje se pretapaju jedna u drugu, i ogoljavanje fragmenata složenih karaktera i odnosa među njima, predstava gotovo neprimjetno doslovno publiku intimistički uvlači u sebe: scena i gledalište postaju mnogo više od savremenika – saputnici i sapatnici.“, komentar je Maje Mrđenović, selektorke dramskog programa Barskog ljetopisa .

Nakon izvođenja na ljetnjim festivalima, predstava “Dokle pogled seže” nastavlja svoju turneju na jesen. Uslijediće gostovanja na MESS festivalu u Sarajevu 8.oktobra , kao i u Budimpešti, u Traffo Budapest teatru 4.novembra. Glumački ansambl predstave čine: Srđan Grahovac, Varja Đukić, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Dušan Kovačević, Nada Vukčević, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić. Autorski tim čine i saradnici na tekstu: dramaturg Bence Biro, prevodilac, saradnik-dramaturg Kata Đarmati, kompozitor Nina Perović i asistent reditelja Mirko Radonjić.