Zetski dom

Kraljevsko pozorište ,,Zetski dom” iz Sarajeva se vratilo sa nagradama za najbolju scensku adaptaciju, najbolju glumicu i treće mjesto po izboru publike.

Foto: Nikola Blagojević

Najbolja glumica na ovogodišnjem MESSu bila je Varja Đukić kao Danica, procijenio je stručni žiri u sastavu: profesorica Marina Katnić-Bakaršić iz BiH, producentkinja Jana Bäskau iz Njemačke i spisateljica Ana Stojanoski iz Makedonije.

,,Suptilno oblikujući ulogu, gotovo utišano igrjući emocionalne nijanse, ona postiže da kao dio publike slušate svaku njenu riječ, koja vas pogađa pravo u srce”, navodi žiri u obrazloženju odluke i dodaje: ,,Njena se Danica transformira pred našim očima. Suptilni glumački stil, dominantan emocionalni spektar i racionalana karakterizacija ključni su aspekti njenog glumačkog potencijala.”

Foto: Hamza Duraković

Specijalno spominjanje stručnog žirija za scensku adaptaciju romana Ognjena Spahića, pripalo je Steli Mišković. ,,Adaptacija nastala u saradnji režisera Borisa Liješevića i dramaturginje Stele Mišković sa autorom, prepliće različite vremenske planove ratnog i postratnog vremena sa nezaboravnim poetskim pristupom koji stvara univerzum što nadilazi naturalističku interpretaciju”, objašnjava žiri svoju odluku.

Foto: Hamza Duraković

Nagradu ,,Zlatni lovorov vijenac” dodjeljivala je i publika, koja je predstavi ,,Pod oba sunca” dodijelila treće mjesto sa veoma visokom ocjenom.

Foto: Nikola Blagojević

Organizatori festivala podsjećaju da je ovogodišnji MESS predstavio 12 predstava, od kojih je 11 bilo u zvaničnoj selekciji i 6 predstava na Malom MESS-u. Više od 400 festivalskih gostiju stiglo je u Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Litvanije, Burkine Faso, Velike Britanije, Italije, Njemačke, Mađarske, Hrvatske, Kosova, Srbije, Crne Gore.