Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” počela je prva faza proba za predstavu “Robinzon Kruso”, prema motivima istoimenog djela Danijela Defoa, u režiji Petra Pejakovića.

Uloge u predstavi, namijenjenoj djeci i mladima, ali i svim uzrastima, tumačiće: Jelena Laban, Jelica Vukčević, Marija Maša Labudović, Vule Marković, Goran Vujović i Nemanja Todorović, kao i dvanaest polaznika kulturno-obrazovnog segmenta “Studio” Kraljevskog pozorišta: Anđela Laličić, Anika Mirković, Anastasija Miljenović, Aleksa Martinović, Danilo Lagator, Elena Vuletić, Iskra Rakčević, Jana Popović, Luka Perišić, Lazar Martinović, Monika Todorović i Helena Konstantinović.

Prema riječima reditelja Petra Pejakovića, u mješovitoj ansambl predstavi na duhovit i pozorišno savremen način ukazalo bi se na društveno-politički kontekst iz ugla djece i mladih, odnosno iz pozicije budućnosti.

“Istražujući društveno-političke teme kroz pozorišne radionice obrazovno-kulturnog segmenta “Studio”, u jesen 2022. godine ispostavilo se da arhetipska priča i fenomen Robinzona najbolje okuplja i ukršta sve pojave koje interesuju mlade ljude u Crnoj Gori danas. To su ekologija, društvene mreže, nasilje, šovinizam, jaz izmedju siromašnih i bogatih, (Euro)skepticizam, individualizam, solidarnost”, ističe reditelj.

Pejaković navodi da u predstavi Robinzon Kruso, moderni glavni junak, na pusto ostrvo “na kraju svijeta“ odlazi svojom voljom.

„U potrazi za mirom, netaknutom prirodom, za sobom, za jednostavnim životom, savremeni Robinzon nailazi na sve suprotno od toga: otpad, moderne gusare, hemijsku industriju, šoubiznis, teroriste, dekadenciju, gladnu djecu, nuklearne probe. Kraj svijeta, postaje kraj svijeta. Humor, satira, apsurd, avantura, muzika i umjetnost kao lijek za savremene globalne probleme našeg svijeta, samo su neke od odlika ove predstave”, kaže Pejaković.

Osim režije, Pejaković potpisuje scenografiju i dizajn svijetla, dramaturgiju Rajko Radulović, dramaturgiju i koreografiju Dušan Murić, kostimografiju Lina Leković, a muziku Ilija Gajević.

Asistent reditelja je Andrija Rašović, asistent dramaturga Sergej Pavlović, a asistent za rad s djecom polaznicima segmenta “Studio” Ognjen Sekulić.

Podsjetimo, “Robinzon Kruso” je avanturistički roman engleskog pisca Danijela Defoa, prvi put objavljen 1719. godine i jedno je od najznačajnijih djela svih vremena i svih kultura, namijenjen mladima, ali i odraslima. Rodonačelnik je avanturističkog žanra za mlade, ali i satire i egzistencijalističkog pristupa u književnosti.

Iako je roman nastao prije tri stotine godina, Robinzon, kao prethodnik Gulivera i mnogih drugih najznačajnijih djela stvaralaštva za sve generacije, ne mijenja njegov značaj u današnjoj kulturi. Riječ Robinzon postala je sinonim za one koji žive usamljenim životom.

Druga faza rada i premijera predstave planirane su za jesen.

Aktivnosti Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” mogu se pratiti na društvenim mrežama FacebookInstagram i Twitter, kao i putem Viber kanala.

(foto: Novak Abramović)