Zetski dom

Saradnja Prijestonice Cetinje i Kraljevskog pozorišta Zetski dom je nužna i prirodna, i trebalo bi je dodatno unaprijediti kroz organizaciju zajedničkih aktivnosti i događaja, ocijenjeno je u toku susreta gradonačelnika Aleksandra Kašćelana sa direktorom ove nacionalne javne ustanove kulture Ilijom Subotićem.

Kašćelan i Subotić razgovarali su o modalitetima za unapređenje saradnje, posebno o programima koje bi Prijestonica i Zetski dom mogli zajedno organizovati, a koji bi znatno unaprijedili kulturnu ponudu Prijestonice. Posebno su istakli da je značajno to što je u toku izrada Plana razvoja kulture Prijestonice Cetinje 2022 – 2026, kao strateškog dokumenta u ovoj veoma važnoj oblasti za ukupni razvoj grada.

„Uvijek je zadovoljstvo razgovarati sa sugrađanima koji su uspjeli u sopstvenom gradu i iza kojih je uspješna karijera. Vjerujem da će Vam višegodišnje iskustvo u resoru kulture biti više nego korisno za uspješno rukovođenje Zetskim domom, našom „malom Skalom”, koja je dio kulturnog nasljeđa i ponosa”, kazao je Kašćelan tokom razgovora Subotiću.

Subotić je izrazio zadovoljstvo zbog unapređenja saradnje između Prijestonice i najstarijeg državnog teatra, koji je i tokom istorije prevazilazio kontekst pozorišta i bio od posebne važnosti za ukupan društveni život Cetinja i Crne Gore. On je upoznao gradonačelnika Kašćelana s programskim i drugim aktivnostima Zetskog doma od značaja sa dalji razvoj kulture na lokalnom i nacionalnom nivou, kao za i intenziviranje međunarodne saradnje u ovoj oblasti.

Kašćelan i Subotić pozdravili su i prvu zajedničku aktivnost koju realizuju Prijestonica i Zetski dom – program povodom 21. maja, Dana nezavisnosti, a koji je dio repertoara Kraljevskog pozorišta. Riječ je o filmskom programu u saradnji s Crnogorskom kinotekom u okviru kojeg će biti prikazani filmski žurnal „Obnova Crnogorske kraljevine 1910. godine” koji čine raritetni snimci stari više od vijeka, kao i polusatna rekonstruisana verzija filma “Voskrsenja ne biva bez smrti”.

Kašćelan je informisao Subotića da Prijestonica priprema cjelodnevni program na više lokacija u gradu povodom Dana nezavisnosti, koji će osim kulturnih i umjetničkih sadržaja, imati i brojne sportske i obrazovne segmente.